Váratlan helyzetek az otthonunkban

Lakásbiztosítás

Az otthonunkban biztonságban kellene éreznünk magunkat, azonban bármikor adódhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyekről korábban meg voltunk győződve, hogy ilyen csak másokkal történhet. Pedig a mostani, különösen változékony időjárási körülmények közepette mindannyiunknak fel kell készülnünk a hirtelen kialakuló felhőszakadásra, jégesőre vagy a nagyon erős szélre, amelyek igen komoly kárt tudnak eredményezni.

 

És nem csupán az időjárás okozhat olyan helyzeteket, amire azonnal kell tudnunk reagálni. Egy kitört ablak vagy egy elrepedt vízcső, de akár még a házi kis kedvencünk miatt is kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. Ahogyan az is nagyon rosszul érintené bármelyikünket, ha egy nap arra mennénk haza, hogy valaki betört az otthonunkba. Mostani írásomban igyekeztem összeszedni azokat az eseményeket, amelyekre jobb időben felkészülni és bebiztosítani magunkat ellene.

 

Viharkár, villámlás és jégverés

 

A statisztikák szerint a legtöbb lakáskárt a viharok okozzák. A tavaszi és a nyári időszak a legveszélyesebb ilyen szempontból, de a klímaváltozás következtében szinte bármikor és bárhol kialakulhat egy olyan felhőszakadás, ami komoly kárt tud előidézni a lakásunkban. A hirtelen fellépő, nem ritkán orkánerejű szélviharok hatalmas fákat tudnak akár gyökerestül kicsavarni, és az áramkimaradás sem ritka egy-egy nagyobb zivatar után, ami szintén veszteséget jelenthet. Gondoljunk csak arra, ha egy ilyen áramkimaradás miatt leolvad a hússal megrakott hűtőládánk.

 

 

A villám az egyik legveszélyesebb és legalattomosabb időjárási jelenség, ugyanis nem csak az okozhat kárt, ha közvetlenül mellettünk csap be, hanem egy távolabbi villámcsapás is. Ezt nevezzük a villámcsapás másodlagos hatásának. Előbbi esetében rongálódhat a tetőszerkezet, de akár a falak is megrepedhetnek, míg utóbbi esetében az érzékeny elektronikai berendezések tönkremehetnek a túlfeszültség miatt.

 

A jégeső sem maradhat ki a sorból, hiszen a gyakran diónagyságú vagy még nagyobb jégdarabok betörhetik az ablakot, tönkretehetik a tetőt és a redőnyt is, de megrongálhatják a kerti bútorokat és az autót is.

 

Csőtörés és üvegkár

 

Az nem is kérdés, hogy egy nagyobb csőtörés milyen károkat tud okozni az otthonunkban. De nem kell ahhoz csőtörés, hogy vízkár keletkezzen. Elég hozzá egy megrepedt vízcső, amiből szivárog a víz. Általában ezt már csak akkor vesszük észre, ha nagy a baj, és ilyenkor gyakran fel kell újítanunk az egész falat is, ami komoly költséget jelent.

 

A betört ablaküveg is nagyon kellemetlen, ráadásul az üvegkár nem csak ezt jelenti. Hirtelen nem is gondolnánk, hogy az ablakon kívül mi minden van üvegből a lakásunkban: bútorüveg, zuhanykabin, üveg főzőlap, akvárium, terrárium, üvegasztal és még sorolhatnánk. Bármelyik is törne össze, veszélyes helyzetet eredményezne.

 

Betörés és rongálás

 

Nagyon sok ijesztő történetet hallani a lakást kifigyelő vagy az éjszaka leple alatt besurranó tolvajokról. Bárhogyan is történik a betörés, talán ez az a kár, ami legjobban megvisel minket. Ilyenkor ugyanis nem csupán anyagi kár ér bennünket, hanem azzal a tudattal is együtt kell élnünk, hogy egy idegen bejutott az otthonunkba és a dolgainkhoz nyúlt.

 

Mit tehetsz, hogy megelőzd a kárt?

 

Szerencsére a legtöbb veszély ellen tudunk hatékonyan védekezni. Villámcsapás esetén húzzuk ki az elektronikai berendezéseket és ne tegyük őket közel a falhoz. Ha jégeső jön, azonnal csukjuk be az ablakokat, tegyük el a kerti bútorokat, az autóval pedig álljunk fedett helyre. Érdemes a berendezéseinket időközönként átnézni, hogy az esetleges meghibásodásokat időben észleljük.

 

Betörés ellen pedig korszerű nyílászárókkal tudunk védekezni, illetve úgy, ha az ajtót és ablakokat bezárjuk, ha elmegyünk otthonról. Hosszabb utazás előtt egyeztessünk a szomszéddal, hogy néha nézzen rá a lakásra és vigye be a leveleket, újságokat.

 

A fent felsorolt tippek azonban csak a megelőzésre jók, ha már megtörtént a baj, sajnos ezek nem segítenek. Éppen ezért érdemes mindannyiunknak végiggondolni, hogy milyen események veszélyeztethetnek és annak megfelelően biztosítani az otthonunkat és a berendezéseinket.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!