Ha valamire az ember nagyjából egy kisebb lakás árát el tudja költeni, akkor az a gyereke. Ez már akkor is így van, amikor még csak várjuk a babánkat. Miután megszületett ez csak fokozódik.

Mentségünkre szóljon, hogy egy kisbaba érkezésekor valóban nagyon sok mindent kell beszerezni.

Rengeteg babakelengye lista kering az interneten, de kérhetünk ilyet a védőnőtől, és persze ott vannak a már tapasztalt barátnők, ismerősök is. Mindenkinek van legalább egy olyan jótanácsa, hogy mit vegyél meg, és mi az, amit semmiképp. Nem nehéz ezekben elveszni egy pillanat alatt.

Most megpróbálom összegyűjteni, hogy mire kell, mire érdemes költeni, és mi az, ami teljesen felesleges. De szeretném előrebocsátani, hogy ez a lista sem szentírás, hiszen az én szubjektív tapasztalataimon alapszik.

A babaszoba központi eleme a babaágy

Kiságy és bútor

Először is azt kell eldönteni, hogy kombiágyat vesztek vagy kiságyat és külön pelenkázót. Előbbi talán azért praktikus, mert egyszerre le tudjátok az egészet, azonban nyilván nagyobb helyet foglal egyben, mint a kettő külön. Ebben az esetben akár még a helyhiány is lehet döntő, mert lehet, hogy csak külön fog elférni a gyerekszobában. A funkcióját természetesen tökéletesen ellátja külön-külön, és egyben is.

Színben és mintában hatalmas a választék, a szoba stílusához és hangulatához illeszthető a bútor. Én mondjuk a fehér bútor híve vagyok, annál is inkább, mert ez a szín abszolút uniszex és a kiegészítőkkel nagyon könnyen fiúsítható vagy lányosítható.

A kiegészítőkről jut eszembe: csak a kiságyba milliófélét vehetsz.

Babafészek, rácsvédő, ilyen párna, olyan kistakaró, pólya, és még ki tudja, mi minden. Ez az első pont, ahol nagyon könnyű felesleges dolgokat megvenni.
Szerintem – és szeretném hangsúlyozni, hogy csak szerintem – ilyen a most oly divatos rácsvédő, amit én például azért nem raktam a gyerekem ágyába, mert szerintem zavarta volna, hogy nem lát ki. És megnyugtatok mindenkit, egyszer sem szorult be se a feje, se a keze, se a lába, sem egyéb testrésze a kiságy rácsai közé.

Babakocsiból érdemes többfunkciósat választani

Babakocsi és hordozó

Bár ma nagyon népszerűek a hordozókendők, a babakocsik használata is töretlen. Én magam is babakocsipárti vagyok, amelyek közül szerintem a legideálisabb egy újszülöttnek a multifunkciós kocsi. Ezeknek nagy előnye, hogy egyszerre van hozzá mózeskosár, babahordozó és sportkocsi rész is, aminek köszönhetően akár 1-másfél éves koráig is kiszolgálja a gyereket.

Ha pedig inkább a hordozás híve vagy, mindenképp szerezz be egy kendőt is, bár ezzel lehet, hogy érdemes inkább megvárni a baba születését, hogy ki tudd próbálni, nektek mi a kényelmes. Az biztos, hogy a hordozásnak nagy előnye, hogy szabadabban tudsz mozogni, nem kell a babakocsit cipelni és azzal manőverezni, de ez nagyon egyénfüggő, ki kell tapasztalni, hogy nektek mi a legjobb.

Pelenkák közül választhatunk mosható vagy eldobható pelust is

Pelenka, fürdetés, babakozmetikum

A baba fürdetéséhez egy babakádat mindenképp szerezz be, ugyanis a kezdetekben sokkal könnyebb lesz abban fürdetni, mint a rendes kádban ügyetlenkedni és óvatoskodni. A kádba tudsz venni beletehető babatartó is, ami szerintem az egyik legfeleslegesebb dolog volt, amit megvettem a gyerekem születése előtt, mert egyszer sem használtuk. A karomban tartottam inkább őt, nem egy darab műanyagon.

Babakozmetikumok terén pedig nem szeretnék márkákat írni, mert ami nekünk bevált, másnak nem biztos, hogy ugyanúgy jó lesz. Ez megint csak olyan dolog, amit ki kell tapasztalni, amikor már megszületett a kisbabád. Kezdetben nem is lesz sok dologra szükséged: fürdető, testápoló, popsitörlő és popsikrém. Arra azonban figyelj, hogy a babák bőre nagyon érzékeny még, ezért bármelyik mellett is teszed le a voksod, az összetevőket nagyon alaposan nézd meg.

Az apró babaruhák láttán könnyen elcsábul ez ember és hajlamos nagy készletet felhalmozni

Babaruha

Az apró babaruhák láttán nagyon könnyű elcsábulni, és az ember lánya szíve szerint az összes cukiságot megvenné, de próbálj határt szabni, mert nem érdemes hatalmas mennyiségben felvásárolni. Egyrészt úgyis egy csomót fogsz kapni ajándékba, másrészt egy pillanat alatt kinővik. Amiből érdemes több darabot beszerezni, az a body, rugdalózó, zokni és sapka, először ugyanis ezeket hordja majd leginkább. Lehet, hogy sokan azt fogják mondani, hogy ne is vegyél 50-es méretű ruhát, mert az olyan picike, de az én tapasztalatom az, hogy pár darab igenis kell.

Csörgő, rongyi és még számtalan kellék, ami jól jöhet

Egyéb praktikus kellékek

Rengeteg dolgot fel lehetne még sorolni, amire szükséged lehet még. Ha nem vagy a cumi híve, 1-2 darabot akkor is vegyél, nem tudhatod, hogy a babádnak kell-e majd. Pont emiatt legyen cumisüveg és itatópohár is, lehet, hogy kezdetben csak ezekből tud inni. Mellszívóra viszont szerintem a baba születése előtt nem feltétlenül kell beruházni. Először inkább bérelj, ha úgy gondolod, hogy kell és ha valóban sokat használod, csak akkor vegyél. Orrszívó és lázmérő viszont mindenképp legyen, ne akkor kelljen szaladni, ha esetleg szükség van rá. Nem kötelező, de ha téged megnyugtat, használhattok légzésfigyelőt és bébiőrt is.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!