A szülés után az ember élete teljesen megváltozik

Bár az anyaság és a kisbabánk születése az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, nem lehet elhallgatni azt sem, hogy nagyon megterhelő fizikálisan és pszichésen egyaránt.
Az ember addig megszokott élete teljesen megváltozik. A prioritások teljesen máshova kerülnek. A fájdalom, a kialvatlanság és a bizonytalanság pedig senkit sem kímélnek. Nem véletlen, hogy a szülés utáni depresszió létező jelenség. És olyannyira az, hogy világszerte nők milliói tapasztalják meg, annak ellenére, hogy a szuperanyuk árnyékában nem mindig mernek erről beszélni. Pedig a szülés utáni depressziónak akár komoly következményei is lehetnek. Éppen ezért nem mehetünk el mellette szó nélkül.

A szülés utáni depresszió oka és tünetei

Kutatások szerint a szülés utáni depresszió vagy más néven a postpartum depresszió a nők kb. 10%-át érinti a világon, azonban ez a szám még magasabb is lehet, hiszen nem minden frissen szült anyuka fordul szakemberhez. De hogy miért is érzi magát valaki lehangoltnak, amikor éppen az élete egyik lecsodálatosabb szakaszát éli meg?

A szülés utáni depesszió a nők tíz százalékát érinti a világon

A szülés utáni depressziónak számos tünete van, melyek között elsődleges a genetikai érintettség és az, ha valakinek már korábban is voltak ilyen epizódok az életében. Ezeken kívül azonban számos olyan tényező van, ami hajlamosít a szülés utáni depresszióra: túlzott szorongás a terhesség időszakában, stresszes életesemények és traumák a terhesség alatt, alacsony önértékelés, a társas támogatás alacsony szintje, félelem az anyaságtól, a kialvatlanság és a fáradtság, szülés körüli komplikációk, valamint párkapcsolati problémák.

A szülés utáni depresszióban szenvedőkre a depresszió klasszikus tünetei (hangulatingadozások, szorongás, kedvtelenség stb.) mellett a tipikusan gyermekággyal kapcsolatos tünetek jellemzik. Ilyen lehet a baba iránti túlzott aggodalom vagy érdektelenség, negatív gondolatok a babával kapcsolatban, a kilátástalanság és a kiszolgáltatottság érzése, örömtelenség, alvászavarok, bűntudat és szégyen, az anyai szereppel kapcsolatos félelem, valamint az ingerlékenység.

Hogyan lehet kezelni?

A hatékony kezelés első lépése a felismerés, amelyet nehezít az a tény, hogy az anyák többsége szégyelli az állapotát. Talán emiatt is nagyon fontos, hogy beszéljünk róla és tudatosítsuk a nőkben, hogy a szülés utáni depresszió egy olyan állapot, ami nagyon sok édesanyát érint, de, ha időben felismerik, nagyon gyorsan és hatékonyan kezelhető. Tehát a legfontosabb, hogy ne hagyjuk az anyukát hónapokig ebben a helyzetben.

A szülées utáni depresszió nagyon sok édesanyát érint, de kevesen beszélnek róla

A kezelésben, de még inkább a megelőzésben nagyon fontos szerep jut a pszichoedukációnak. Az anyaság gyönyörű, de egyben nagyon nehéz feladat is, és erre fel kell készíteni a leendő édesanyákat. Ne csak habos-babos rózsaszín történetek legyenek a köztudatban, fontos, hogy a nők megismerkedhessenek az anyaszereppel, és a rájuk váró életszakasz sajátosságaival, nehézségeivel. Ha egy nő érzelmileg is fel tud készülni az anyaságra, kevésbé lesz kiszolgáltatva a szülés utáni depressziónak.

A szülés utáni depresszió kezelésében nagyon fontos a család megértő támogatása. Nem szabad elbagatellizálni az édesanya problémáit, elengedhetetlen, hogy a környezet is érzékenyen reagáljon. Az apa és a család próbálja meg tehermentesíteni az anyukát, és lehetőséget biztosítani arra, hogy kapcsolatba léphessen olyan anyaközöségekkel, ahol beszélhet a problémáiról, sorstársakkal találkozhat és gyakorlati tippeket, tanácsokat is kaphat. A családnak abban van még nagyon fontos szerepe, hogy az anya szakemberhez forduljon, amennyiben ez már szükségesnek tűnik.

Mi a helyzet az apákkal?

Fontos szem előtt tartani a tényt, hogy a szülés utáni depresszió nem csupán a nőket érinti, hiszen az apák egytizede ugyanúgy depressziós tüneteket produkál a gyermeke születése után. Ennek fő oka a párkapcsolat megváltozásában keresendő, illetve abban, hogy a férfiak nem tudnak olyan intenzitással bekapcsolódni a babavárásba. Ezt csúcsosodik ki a baba megszületésével.

A férfiaknál a legjellemzőbb tünetek a fáradtság, a kialvatlanság, a zaklatottság, a bűntudat és az alkalmatlanság érzése. Míg a szülés utáni depresszióban szenvedő nők általában szomorúak, addig a férfiak gyakran dühösek. Esetükben a felismerés és a kezelés még nehezebb, hiszen a férfiak még kevésbé biztosan fogalmazzák meg azt, hogy a problémáik hátterében mi áll. Azonban esetükben sem szabad kezelés nélkül hagyni, hiszen az apák érzelmi állapota ugyanúgy kihat a csecsemőre, mint anyáé.

A szülés utáni depresszió az apákat is érintheti
error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!