A nyugdíjas évekre már fiatal korban gondolni kell

Huszonévesként úgy tűnik, hogy a nyugdíjas évek nagyon távoliak. Emiatt hajlamosak vagyunk ilyen idősen nem foglalkozni azzal, hogy mi lesz velünk majd, amikor nyugdíjba vonulunk. Pedig érdemes minél hamarabb számba venni a lehetőségeket, mert a boldog és felhőtlen nyugdíjas évek alapja az anyagi biztonság. Az pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy csak az állami nyugdíj nem fogja tudni biztosítani ezt.

Az OECD felmérése szerint legalább az átlagkeresetünk 70 százalékára van szükségünk arra, hogy kényelmesen meg tudjunk élni nyugdíjasként. Hiába gondoljuk azt most esetleg, hogy nyugdíjasként jelentősen lecsökkennek majd a kiadásaink, a tapasztalat nem ezt mutatja. Nem szeretnénk senkinek a terhére lenni, szeretnénk utazni, támogatni a gyerekeinket és az unokáinkat, megnövekedhetnek az egészségügyi kiadásaink, ehhez pedig szükségünk van bevételre.

Állami nyugdíj

A magyar nyugdíjrendszer egyik pillérét jelenti az állami nyugdíj, amely jelenleg úgy épül fel, hogy az aktív dolgozók által befizetett járulékokból finanszírozzák a nyugdíjasok járadékát. Ennek az a hátránya, hogy a magyar társadalom is folyamatosan elöregedik, aminek következményeként egyre kevesebb aktívkorúnak kell eltartania az egyre nagyobb számú nyugdíjast.

Gondolni kell arra, hogy nyugdíjasként is kényelmesen meg tudjunk élni

Mit tehet a helyzet megoldására az állam? Vagy emeli a járulékokat, vagy csökkenti a nyugdíjat, vagy pedig a nyugdíjkorhatárt növeli. Egyik megoldás sem túl üdvözítő ahhoz, hogy nyugodtan hátra dőlhessünk, ezért mindenképp a kezünkbe kell vennünk a saját nyugdíjunk sorsát. Szerencsére több olyan lehetőség közül is választhatunk, amelyekkel biztos anyagi hátteret tudunk teremteni magunknak a nyugdíjas éveinkre, főleg akkor, ha időben kezdünk el félretenni ezekre az évekre.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az egyik ilyen megoldás lehet az önkéntes nyugdíjpénztár, amely egy olyan megtakarítási forma, amelynek elsődleges célja a nyugdíjaskori anyagi biztonság megteremtése. Érdemes már az első munkahelyünk mellett taggá válni, mert az önkéntes nyugdíjpénztár egészen alacsony összeggel is elkezdhető. Minél hosszabb ideig fizetjük, annál nagyobb összeggel gazdálkodhatunk a nyugdíjkorhatár elérését követően.

Az önkéntes nyugdíjpénztár elsődleges célja a nyugdíjaskori anyagi biztonság megteremtése

A nyugdíjpénztár esetében is élhetünk a 20%-os adóvisszatérítés lehetőségével, amivel az állam hozzájárul az öngondoskodásunkhoz. Nagy előnye még, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár kifejezetten rugalmas konstrukció. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy szinte bármikor bármilyen összeget befizethetünk a pénztári számlánkra, ennek eredményeként a befizetéseinket teljes egészében az aktuális élethelyzetünkhöz tudjuk igazítani.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egy kifejezetten nyugdíjcélú életbiztosítás, amelynek lényege, hogy a lejárati ideje egybeesik a nyugdíjkorhatár elérésével. Ebben az esetben a megtakarításunkat olyan befektetési alapokban kezeli egy profi csapat, amelynek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy időskorunkra lesz egy olyan megtakarításunk, amelyet nem vehetnek el tőlünk, ami csak a miénk. Bármelyiket is választjuk, érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, mert akkor már havi párezer forint megtakarításával tudjuk biztosítani saját magunk számára a valóban boldog és felhőtlen nyugdíjas éveket.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!