A költözés mindig igényel egy kis szervezést

A költözés mindig izgalmas, ugyanakkor nagyon fárasztó is. Izgalmas, mert az életed addigi szakasza lezárul, és egy új helyen egy új kezdődik. És pont ezért kimerítő is: össze kell pakolnod az egész életed a régi lakásban, majd az újban pedig kipakolni. Hozunk most néhány praktikus tanácsot, hogy a költözést gyorsan és zökkenőmentesen tudd lebonyolítani.

Fontos, hogy időben és könyörtelenül szelektálj. Selejtezz ki mindent, amiről úgy gondolod, hogy az új lakásban nem lesz rá szükséged. Ajándékozd el, add el vagy, ha már olyan, akkor dobd ki, de semmiképp ne terheld magad azzal, hogy a régi lakásban elpakolod, az új lakásban kicsomagolod, és ott dobod ki. A szelektálás ráadásul arra is jó, hogy felmérd, mennyi cuccod van, és mennyi csomagolóanyagra lesz szükséged.

Elindulhatsz boltról boltra, hátha tudsz banánosládát szerezni, ami elég nagy ahhoz, hogy pakolni tudj bele, de, ha belefér a költségvetésbe, akkor inkább vegyél speciális költöztető dobozokat. Ezek azért jobbak, mert van tetejük is, így nem piszkolódik a beletett holmi, és a kialakítása is olyan, hogy könnyű megfogni és cipelni. Hidd el, hogy a harmincötödik doboz környékén, ez aranyat fog érni.

A csomagolást érdemes azokkal a tárgyakkal kezdened, amelyeket kevésbé használsz, és ahogyan közeledik a költözés napja, úgy eltenni a mindennapos használatban lévőket is. Készülj filccel és etikett matricával. Írd rá a matricára, hogy az adott doboz hova való és mi van benne, hogy könnyebb legyen a kipakolásnál azonosítani. Azért jó, ha etikett matricát használsz, mert azt a doboz tetejére és oldalára is rá tudod ragasztani, így nem kell ide-oda forgatni, hogy megtudd, mit is rejt.

Ha költöztető cég segítségét kéred, egyeztess velük előre, ha van olyan, ami speciális csomagolást vagy eszközt igényel. A költözés napján érdemes a dobozokat egy helyre tenni, hogy ne kelljen az egész lakást körbejárni értük. A fiókokat és szekrényajtókat ragaszd le, könnyebb úgy cipelni és szállítani is.

Legyen egy túlélő csomagod, hogy a beköltözéskor ne kelljen feltúrnod az összes dobozt egy tiszta pólóért, vagy a fogkefédért. Garantáltan annyira fáradt leszel, hogy nem lesz ehhez kedved. Aznap ne is kezdj neki a kipakolásnak, másnap azonban pakolj ki mindent, hogy ne kelljen még hetek múlva is dobozokból öltözködnöd. Majd meglesz mindennek a helye, emiatt ne aggódj.

Költözéshez érdemes már előre gyűjteni a jól zárható papírdobozokat
error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!