A lakásfelújítás szuper abból a szempontból, hogy az új lakás érzését sokkal kevesebb pénzből kihozod, mintha vennél egy másik lakást, azonban igen sok buktatója van. Hetekig, hónapokig tartó idegeskedéstől kímélheted meg magad, ha betartod azt a néhány egyszerű lépést, amit mostani cikkünkben ajánlunk.

Tudd, hogy mi a célod!

Mielőtt belevágsz az egész lakás felújításába, tisztáznod kell világosan és egyértelműen, hogy mi a célod. Egyszerűen csak meguntad a mostanit, vagy annyira leamortizálódott, hogy elkerülhetetlen a felújítás? Esetleg az ingatlan értékét szeretnéd növelni? Előbbi esetekben elegendő lehet egy festés, míg értéknövelésnél újravakolás, vezetékek cseréje vagy a fűtésrendszer korszerűsítése, sőt, akár bővítés is szóba jöhet.

Legyen terved!

Ha megvan a célod, következő lépésként állíts össze egy ütemtervet. Persze ez nem jelenti azt, hogy ettől nem lehet eltérni és percre pontosan úgy kell mindennek történnie, ahogyan azt eltervezted, de legyen egy alap, amihez igazodhatsz. Gondold végig, milyen munkálatokra van szükség, mi után mi következik, így tudod csak a szakembereknek is elmondani, mit is szeretnél.

Legyen költségvetésed is!

Egy lakásfelújításkor a határ a csillagos ég is lehet, azonban, hogy ez ne így legyen, tudd, hogy mennyi a maximum kereted. Fontos tudnod, hogy mennyit tudsz az egész műveletre szánni, mert ez igen sok mindent meghatároz. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nem szabad abba a hibába esni, hogy nagyon kicentized a költségvetést, és nincs egy fillér tartalékod sem. Tízezer itt, húszezer ott pluszba, és máris azon kapod magad, hogy jóval a maximum felett vagy. Éppen ezért az előzetes költségvetésed egy átlagterv legyen, és minden esetben legyen még olyan tartalékod, amit a felújításra szánsz, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe, és megalkudnod se kelljen az olcsóbb végeredmény érdekében.

Ne az alapanyagon és a szakemberen spórolj!

Egy lakásfelújítás nem olcsó mulatság, és természetes, hogy te is – mint mindenki más – szeretnéd minél költséghatékonyabban megúszni. Ennek ellenére, bármilyen csábító, hogy te magad csináld meg, ha nem vagy az adott szakma képviselője, ne vágj bele. Hidd el, rengeteg idegeskedéstől kíméled meg magad, arról nem is beszélve, hogy az nem olcsóbb, sőt, inkább drágább, ha azután kell szakembert fogadnod, hogy te már elrontottad az adott folyamatot.

A szakember kiválasztásánál pedig legyél nagyon körültekintő. Érdemes a családban és a baráti körben érdeklődni, hogy tudnak-e ajánlani valakit. Ez azért is jó, mert ebben az esetben referencia munkát is tudsz nézni az ajánlott szakembertől. És bár számla nélkül olcsóbb lehet a kivitelezés, nem érdemes ezen spórolni. Köss szerződést, és kérj számlát, hiszen csak ebben az esetben tudsz garanciát vagy kártérítést kérni.

Ha lehet, ne lakj ott, de ellenőrizz!

Ha megoldható, a felújítás idejére költözz el otthonról. Természetesen a munkálatok elkészülnek akkor is, ha ott laksz közben, de lényegesen gyorsabban tudnak haladni a mesterek, ha nem kell egy működő életet kerülgetniük, és neked is egyszerűbb, ha nem dobozokból kell létezned. Viszont időközönként akkor is ellenőrizd le, hogyan haladnak a feladatok, ha nem is laksz ott abban az időben.

Ha kész vannak a szakemberek

Ha pedig egy-egy munkafolyamat kész, ne sajnáld rá az időt, ellenőrizd le. Nézz át alaposan mindent, és ha valamivel elégedetlen vagy, azonnal jelezd. A félreértések és a későbbi konfliktusok elkerülésének érdekében már a szerződésben érdemes kitérni ezekre az esetekre.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!