Az ingatlanpiacon az elmúlt években tapasztalt áremelkedés következtében nincs könnyű helyzetben egy fiatal, ha szeretné megvásárolni az első saját ingatlanát. Mivel a bérek emelkedése nem tudja felvenni a versenyt az ingatlanárak emelkedésével, nagyon nehéz előteremteni mindenféle segítség nélkül egy lakás árát. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak ma, ha az első saját otthonunkhoz szeretnénk hozzájutni.

Akik szerencsések

Nem vagyunk egyforma helyzetben, és vannak olyanok, akik előnyösebb helyzetben vannak. Ők azok, akiknek a szülei meg tudják engedni azt, hogy vásároljanak egy lakást a gyerekük számára, így ők már nem a nulláról indulnak. Ugyancsak kedvezőbb feltételekkel vágnak neki az ingatlan vásárlásnak azok is, akik esetleg örököltek egy olyan ingatlant, amit értékesíteni tudnak és így az önerő előteremtése már nem okoz problémát.

Akik nem ennyire szerencsések, próbálják összegyűjteni az önerőt. Ők vagy a szülői házban laknak addig, amíg nem tudnak saját lakást venni, vagy elmennek albérletbe. Ez utóbbi még inkább megnehezíti a saját lakáshoz jutást, ugyanis a mostani albérlet árak mellett még félretenni is nem egyszerű feladat. Nekik lehet megoldás, ha valamilyen megtakarítást vagy előtakarékossági számlát indítanak, aminek köszönhetően évek elteltével legalább az önerő adott lesz.

Állami támogatások

Fiatal házasként a párok ugyan állami támogatásokhoz juthatnak, amelyek a lakásvásárlást segítik, azonban ezek igénybevételét érdemes jól meggondolni. Az egyik ilyen a családok otthonteremtési kedvezménye, azaz a CSOK, a másik pedig a babaváró hitel. Mindkettő esetében érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy hosszútávú, komoly döntést követel meg a pároktól. A feltételeknek nem csupán a folyósításig, hanem akár 10-20 éven keresztül is meg kell felelni, arról nem is beszélve, hogy ezek a támogatások gyermekvállaláshoz kötöttek, ami pedig egy életre szóló döntés.

Nem ilyen nagyösszegű, de szintén állami támogatás az első házasok adókedvezménye, amely az igényelhető 24 hónap alatt összesen 120 ezer forint kedvezményt biztosít a fiataloknak. És itt kell megemlíteni a vagyonszerzési illetéket érintő kedvezményt is. Ennek értelmében a 35 év alatti fiatalok az első lakásuk vásárlásakor csak a vagyonszerzési illeték felét kötelesek megfizetni a megvásárolt ingatlan után. Ezen felül jövő évtől ismét él az új lakások esetében a kedvezményes, 5%-os adókulcs. Érdemes ezzel is kalkulálni.

Nincs más megoldás csak a hitel?

Sajnos a fiatalok többsége ma hitel nélkül nem tud ingatlanhoz jutni, azonban tudatos tervezéssel megkönnyíthetjük a dolgunk. Ez elsősorban az önerő előteremtésére vonatkozik, bár az is tény, hogy a hitelfelvételnél is elengedhetetlen a tudatosság és az előrelátás. Számtalan hitelkonstrukció közül választhatunk: piaci kamatozású jelzáloghitelek, otthonteremtő lakáshitel, Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, lakástakarékpénztári jelzáloghitelek.

Bármelyiket is szeretnénk igénybe venni, önerő nélkül nem juthatunk lakáshoz, emiatt nagyon fontos a már említett tudatos tervezés. Az önerőt ugyanis össze kell gyűjtenünk, amelyre a legalkalmasabb egy megtakarítás. Ehhez azonban évekkel előre kell gondolkodnunk, hiszen egy megtakarítás csak hosszabb távon tudja teljesíteni az elvárásainkat.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!