Kis szerencsével mindannyian leszünk idősek, nyugdíjasok sajnos már nem biztos. Az évtizedek óta tapasztalható demográfiai és gazdasági változások és hatások következtében egyre nehezebb helyzetbe kerülünk, ha csupán az állami nyugdíjból szeretnénk megélni. Miért van ez és mi lehet a megoldás?

A jelenlegi nyugdíjrendszer

A jelenlegi állami nyugdíjrendszerünk egy úgynevezett felosztó-kirovó rendszer, amely azt jelenti, hogy a mindenkori aktív állomány által befizetett járulékokból fedezik a nyugdíjasok járandóságát. Tekintettel arra, hogy a nyugdíj minden olyan állampolgárnak alanyi jogon jár, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, nem nehéz belátni, hogy ez hosszútávon nem egy fenntartható és biztonságos rendszer.

Miért? Azért, mert ismeretes, hogy a magyar társadalom is Európa és a világ elöregedő népességéhez tartozik. Évről évre csökken a születések száma, a várható élettartam azonban nő, ami egész egyszerűen azt eredményezi, hogy egyre kevesebb dolgozónak kell ellátni az egyre inkább gyarapodó nyugdíjas réteget. Ez a húr azonban a végtelenségig nem feszíthető, emiatt nem csoda, ha egyesek már most kongatják a vészharangot, miszerint a mai húszas, harmincas korosztály már egyáltalán nem számíthat az állami nyugdíjra.

Mi lesz velünk?

Ma az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év, a várható élettartam pedig a férfiaknál 80, míg a nőknél 85 év. Ez azt jelenti, hogy 15-20 évet töltünk majd nyugdíjban, tehát kb. két évtizeden keresztül kellene, hogy eltartsanak bennünket az utánunk következő generációk. Ez nagyon nagy terhet ró rájuk és az államra is, hiszen az előrejelzések szerint 2050-re harmincezerrel lesz több 70 éves az országban, mint 30 éves. Emiatt az állam kénytelen lesz beavatkozni.

Mit tehet az állam annak érdekében, hogy a rendszer fenntartható legyen? Vagy csökkenti a nyugdíjat, vagy növeli a járulékokat, vagy pedig emeli a nyugdíjkorhatárt. Egyik sem tűnik üdvözítő megoldásnak, hiszen a nyugdíjak most sem túl magasak, a járulékok viszont már most is elég megterhelők mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak. Így adja magát a kérdés: mire számíthatunk?

Megoldás: az öngondoskodás

A válasz az, hogy nem sok jóra, emiatt muszáj az öngondoskodás irányába elmozdulnunk. Saját magunknak kell még az aktív éveink alatt megteremtenünk azt a fajta anyagi biztonságot, ami biztosítja majd számunkra a gondtalan nyugdíjas éveket. Erre az egyik legjobb megoldást a különféle nyugdíjbiztosítások nyújtják.

A nyugdíjbiztosítás egy speciális életbiztosítás, ugyanis ennek a lejárata nagyon pontosan ismert: a nyugdíjba vonulásunk dátuma. A nyugdíjazásunkig minden hónapban befizetünk a számlánkra egy bizonyos összeget, amit a biztosító különböző befektetési alapokban tárol a megfelelő hozam érdekében.

Bár akár még 60 évesen is köthetünk ilyen biztosítást, érdemes minél hamarabb elkezdeni a megtakarítást, ugyanis nem mindegy, hogy 5 év alatt, vagy 47 év alatt kell összetennünk azt az alapot, amire a nyugdíjas éveinket építjük. Minél hamarabb gondoskodsz a jövődről, annál nagyobb összegből gazdálkodhatsz nyugdíjasként.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!