Kisbabát várunk

Amikor az ember lánya babát vár – főleg, ha az elsőt – rengeteg benne a kérdés és a kétely. Jól csinálok-e mindent, normálisak-e a tüneteim, miért nincs tünetem, miket vegyek, miket ne vegyek, milyen lesz a szülés, és még millió egyéb kérdés kavarog ilyenkor az emberben. Erről beszélgetünk az anyukánkkal, a barátnőinkkel, ismerőseinkkel, munkatársnőinkkel, de akár még idegenekkel is az utcán vagy az orvosnál várakozva.

És az internetnek köszönhetően olvasunk és tájékozódunk is. Azonban, ha elfogadsz egy jó tanácsot, ne olvass el válogatás nélkül mindent ebben az időszakban. Meg aztán utána sem. Nem érdemes különféle fórumokat és csoportokat böngészni megállás nélkül, szüléstörténeteket, főleg rémtörténeteket meg aztán pláne nem. Mindannyian mások vagyunk, minden terhesség és szülés más, csak megijeszted saját magad, ha esetleg valami nagyon negatív élményt olvasol.

Ahogyan öndiagnosztizálásba és öngyógyításba sem érdemes ilyenkor kezdeni. Ha bármilyen tünetet tapasztalsz, amiről úgy gondolod, hogy nem biztos, hogy jó, azonnal fordulj az orvosodhoz vagy kérd a védőnőd segítségét. Ne az internet népétől várd a megoldást, ezt minden esetben jobb szakemberre bízni.

Nem vagyunk egyformák, a gyerekeink sem azok. Senkinél nincs ott a bölcsek köve és senki sem mindentudó vagy mindenható. Sok kismamás, kisbabás csoportban azonban erről megfeledkeznek egyesek, és olyan meggyőződéssel állítják, hogy csak az a jó, amit és ahogyan ők csinálnak, hogy az már olykor félelmetes tud lenni. Kismamaként egyébként is érzékeny vagy a hormonok őrült játékának köszönhetően, semmi szükséged arra, hogy egy-egy csoportban megbántsanak, ezért ilyenkor érdemes ezeket is kerülni, de legalábbis a helyükön kezelni.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!