Az összeköltözés az első lépés a közös élet felé.

Lakva ismerszik meg az ember – ahogyan tartja a mondás. Nem véletlenül tartja mindenki egy új szintnek azt, amikor összeköltöznek a párjával, ami nem mindig zökkenőmentes. Együtt járni és együtt élni ugyanis nem teljesen ugyanaz, sőt. Össze kell csiszolódni, meg kell szokni a másik rigolyáit, új, közös szokásokat kell kialakítani. Ehhez pedig időre, türelemre, és egy jó nagy adag humorra van szükség. De lássuk, hogyan lehet ez mégis egyszerűbb és zökkenőmentesebb.

Sok-sok kompromisszum, és még több tisztelet

Akár egyikőtök lakásában, akár egy új közös lakásban költöztök össze, türelmesnek kell lennetek egymással és magatokkal is. Ez egy merőben új helyzet, bizonyára mindkettőtöknek vannak már kialakult szokásai, és most ezt a két rendszert kell összefésülni. Nem könnyű munka ez, és olykor bizony le kell mondani egy-két dologról a másik javára.

Azonban nagyon fontos, hogy az egész a kölcsönös tiszteleten alapuljon. Ne legyen az, hogy csak az egyik enged, a másik pedig mindenben hajthatatlan. Azonban jó hír, ha ez valóban a ti utatok, akkor magától értetődően és természetesen ki fognak alakulni a már meglévők mellett a közös szabályok is,

A piszkos anyagiak

Nem árt előre tisztázni, hogy közös kasszán lesztek, vagy marad mindenki külön-külön, de lesz egy közös, amiből a kiadásokat finanszírozzátok. És, bár összeköltözéskor egyetlen pár sem  szeret arra gondolni, hogy ez talán nem örökké tart, azt is érdemes tisztázni, hogy mi lesz a közösen vásárolt bútorok, berendezési tárgyak, elektronikus eszközök sorsa egy esetleges szétválás során.

Közös otthon – közös stílus

Amennyiben az egyik fél költözik a másik otthonába, ezen nincs mit nagyon megbeszélni. Az adott lakásnak már minden bizonnyal van egy kialakult stílusa, amin első körben úgy sem nagyon változtattok. Azonban, ha egy közös lakásba költöztök össze, annak ki kell alakítanotok a stílusát.

Üljetek le, és beszéljétek át, hogy kinek mi tetszik, és mi az, amitől rosszul van. így kiderül, hogy milyen irányba induljatok el, hiszen a cél a közös nevező megtalálása. Mert valószínűleg tetszik egy stílus neked, egy másik a párodnak, és igen ritka, hogy ez hajszálpontosan megegyezik, de mindig lehet találni olyat, ami nagyjából mindkét elképzeléshez passzol. Ha egyedül nagyon nem boldogultok, kérjétek lakberendező segítségét a közös nevező megtalálásához.

Összebútorozás

Összeköltözés előtt mérjétek fel a lakás adottságait, és azt, hogy mennyi helyetek van. Ez egyrészt fontos azért, hogy tudjátok, hogy a meglévő bútoraitok alkalmasak-e arra, hogy együtt éljenek veletek, vagy új kanapéra van szükség, mert egész egyszerűen a régi nem fér be.

Másrészt azért is elengedhetetlen, mert neked is és a kedvesednek is megvan a saját élettere, és a saját cuccai. Azonban egy lakásban két különböző otthon, és két ember felszerelései nem férnek el maradéktalanul, ami miatt szükséges lesz a leltározás az összeköltözés előtt. Nincs szükség két kávéfőzőre, vagy két mikróra, ahogyan nagy valószínűséggel két porszívóra sem. De ne vigyél az új otthonba semmit, ami törött vagy elromlott, és olyat sem illik, amit esetleg az extől kaptál. Ezért, mielőtt összeköltöztök, szelektálj.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!