Friss szülőként számtalan olyan dologgal találkozhatunk, amire álmunkban sem gondoltunk volna. Én például biztosan nem gondoltam a gyerekem születése előtt, hogy egy újszülött csecsemő képes egy egész hetet végigüvölteni torka szakadtából. Pedig képes. És túléli. Ami még ennél is megdöbbentőbb: én is túléltem, pedig akkor biztos voltam benne, hogy ez lehetetlen. Ilyen anomáliákat képes okozni egy aprócska babapocak, főleg akkor, ha az fáj.

Ha egy baba hosszan és keservesen sír, akkor kezdhetünk gyanakodni a kólikára, azaz a hasfájásra, ami a csecsemők 15-25 százalékát érinti. A kellemetlen érzésért a felgyülemlett gázok a hibásak, amelyek puffadást és hasfájást okoznak. Ezt a baba sírással jelzi, valamint azzal, hogy a lábát a hasához húzza. A kólika az esetek többségében a csecsemő 3-5 hónapos kora körül magától is elmúlik, azonban addig sem vagyunk teljesen eszköztelenek.

Többféle alternatív módszer is van a hasfájás elmulasztására. Érdemes őket kipróbálni.

Megpróbálhatjuk a picit kellemesen meleg vízben megfürdetni, ez gyakran segít. Szintén jó megoldás, ha hordozókendőben magunkra kötjük vagy agy babaringató székbe tesszük. Óvatosan megmasszírozhatjuk a fájós babapocakot is.

Ha anyatejes a pici, akkor ügyelni kell arra, hogy az édesanya miket eszik, elsősorban a puffasztó, nehezen emészthető ételek kerülendők. Fontos, hogy a hasfájós babák minél lassabban egyenek, hogy a lehető legkevesebb levegőt nyeljék evés közben, étkezést követően pedig minden alkalommal büfiztessük meg. A gyógyszertárakban kaphatók olyan gyógyhatású készítmények, melyek kifejezetten a csecsemőkori hasfájást enyhítik, ám mielőtt ezeket önhatalmúlag elkezdenénk adni a picinek, feltétlenül egyeztessünk gyermekorvossal.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!