Talán az anyasággal kapcsolatban nincs még egy olyan téma, ami annyi indulatot szítana, mint az anyatejes táplálás. Pedig egy teljesen természetes folyamatról van szó, ennek ellenére sokan úgy érzik, hogy ölre menő vitákban kell megvédeniük ennek szentségét. Senki számára nem kérdés, hogy a kisbabának az anyatej a legjobb és legideálisabb – ezért is van az, hogy a WHO 6 hónapos korig kizárólag ezt javasolja – azt azonban el kell fogadni, hogy a szoptatás sokakban kelt kételyt és bizony szép számmal vannak azok is, akiknek valamilyen okból nem megy.

Miből áll az anyatej

Az anyatej egy hihetetlenül érzékeny rendszer, összetétele napról napra, sőt, akár óráról órára is változhat, attól függően, hogy épp mit evett az anya, vagy éppen mire van szüksége a babának. Az anyatej legfőbb összetevői a cukrok, fehérjék, zsírsavak és ásványi anyagok. Ezek mellett tartalmaz például olyan immunglobulinokat, amelyek segítenek kialakítani a picik immunrendszerét, így téve őket ellenállóbá a különböző fertőzésekkel szemben.

A fentieken túl tartalmaz egy úgynevezett lizozim nevű fehérjét, amelynek az a feladata, hogy elősegítse az anyatejben megtalálható baktériumok szétoldását, ezzel is védve a babát a kórokozókkal szemben. Az anyatejben megtalálhatók azok a cukormolekulák is, amelyek a helyes bélflóra kialakulásáért felelősek. A legfrissebb kutatások pedig arra jöttek rá, hogy valószínűleg eltér egymástól a nappali és az éjszakai anyatej összetétele, ugyanis az utóbbiban nagyobb mennyiségben vannak azok az anyagok, amelyek a csecsemő elalvását könnyítik meg.

Ebből is látszik, hogy az anyatej a kisbaba minden igényére reagál, teljes egészében azt igyekszik kiszolgálni. Érdekes tény, hogy például, ha a baba valamilyen fertőzésben szenved, az anyatejben rövid időn belül megjelennek a fertőzés leküzdéséhez szükséges ellenanyagok.

Az anyatej előnyei

A fentiek után talán nem is szükséges ecsetelni, hogy az anyatejnek és az azzal való táplálásnak mennyi előnye van. Az anyatej ugyanis a legteljesebb táplálék az újszülött számára, hiszen minden szükséges tápanyagot a legideálisabb arányban tartalmaz. Az anyatej mindig kéznél van, a hőmérséklete mindig megfelelő, és a rendszer tökéletességét mutatja az is, hogy a mennyisége a gyermek igényeihez alkalmazkodik.

Fontos, hogy az anyatej könnyen emészthető, ezért nem terheli meg a pici pocakot feleslegesen. Emellett segít kialakítani az immunrendszert és véd a különféle allergiákkal szemben is, és még az idegrendszer fejlődését elősegítő anyagokat is tartalmaz. A szoptatás pedig elősegíti a kisbaba veleszületett testi-lelki képességeinek fejlődését, valamint olyan közelséget teremt az anya és a gyermek között, amely szintén jótékonyan hat a baba későbbi fejlődésére is.

Ha mégsem jön össze

A legfontosabb, hogy ne érezd magad rossz anyának. Hidd el, hogy nem azon múlik, hogy valaki jó anya, hogy tudta-e szoptatni a gyerekét vagy sem. Tudnod kell, hogy a kisbabádnak inkább egy nyugodt, kiegyensúlyozott anyára van szüksége, mintsem egy olyanra, aki szorong és megfeszül azért, mert valamiért nem úgy sikerül az anyatejes táplálás, ahogyan azt tervezte. Le kell szögezni, hogy a mai modern tápszerek mellett semmilyen hátrányt nem szenved az a baba, akit valamiért nem tudott anyatejjel táplálni az anyukája.

A tápszerekben ugyanúgy megtalálható minden szükséges elem, ásványi anyag és tápanyag, mint az anyatejben és pont olyan mennyiségben, amire a csecsemőnek szüksége van. Arról nem is beszélve, hogy az anyatejgyűjtő állomásoknak köszönhetően azok a babák is kaphatnak női tejet, akiket valamiért nem tud szoptatni az anyukájuk, így náluk sem marad ki ez az élmény.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!