Számtalan oka lehet annak, ha egy kisbaba rosszalvó

Kisbabánk születése előtt mindannyian elképzeljük, hogy milyen csodás élmény lesz, amikor gyönyörködünk az édesdeden alvó utódunkban. Aztán megszületik, és nem alszik. Mi magunk úgy érezzük, hogy szinte sosem. Ebből következik, hogy mi sem. Ez talán az egyik legidegőrlőbb probléma a kisbabás családok életében, mert a kialvatlanság miatt fáradtak, feszültek és türelmetlenek leszünk. De mi lehet az oka annak, ha rosszul alszik a babánk és mit tehetünk ellene? Erre kerestem most a választ.

Mi az oka annak, hogy rosszul alszik?

Számtalan oka lehet annak, ha egy kisbaba rosszul alszik. Annak ellenére, hogy az alvásszakértők vesszőparipája az, hogy nincs rosszul alvó baba, csak rossz altatás, igenis el kell ismerni, hogy vannak olyan gyerekek, akik nyugtalanabbul alszanak, és kisebb az alvásigényük, mint jól alvó társaiknak. Ha ezen túllendülünk, akkor is marad még nagyjából ötezer ok, ami miatt nehezen alszik el, vagy sokszor ébred egy baba.

A rossz alvásnak lehet oka az, hogy a baba éhes, fáj a hasa, jön a foga, hiányzik neki az anyukája közelsége, szorong vagy esetleg fél valami miatt. De ugyanígy okozhat nyugtalanabb alvást az is, ha melege van, ha fázik, ha kényelmetlen neki az alvó pozíció, ha beteg, cumis babánál pedig az, ha kiesett a cumi. A nagykönyv szerint pedig a nehéz elalvást előidézheti az, ha nincs kialakult esti rutin vagy napirend, vagy, ha nem jó az elaltatás időzítése.

Mit ne?

Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha fenti okok bármelyikét is szeretnék orvosolni. Elsősorban azért, mert egy olyan picibabáról kell kiderítenünk, hogy mi zavarja, aki még nem tud beszélni, ami miatt szó szerint a sötétben tapogatózunk. Ettől függetlenül abban megegyezhetünk, hogy a „hagyd őt nyugodtan sírni, pár átsírt éjszaka alatt megtanul visszaaludni” tipp kerülendő.

Azzal, hogy hagyod sírni, sok mindent elérsz, de azt biztosan nem, hogy valóban megtanul egyedül elaludni vagy visszaaludni. Elalszik, az biztos, mert a hosszú órákon át tartó sírásban annyira elfárad, hogy egy idő után elalszik. Azonban ezzel csak azt tanulja meg a babád, hogy nem számíthat rád, valóban azt éred el, hogy nem tanulja meg azt sem, hogyan tud egyedül megnyugodni.

Mi lehet a megoldás?

Természetesen legegyszerűbben úgy találsz megoldást, ha tudod, mi a probléma. Hiszen egyértelmű, ha például azért alszik rosszul a babád, mert melege van, öltöztesd lazábban, vagy, ha jön a foga, enyhítsd a fájdalmát. De az esetek túlnyomó többségében nem ilyen egyszerű megállapítani, hogy mi lehet a gond, egyrészt azért, mert a baba nem tudja elmondani, másrészt azért, mert általában nem egyetlen zavaró tényező van, ha egyszerre több is.

Mindenképp érdemes kialakítani egy olyan esti rutint vagy, ha úgy tetszik, szertartást, ami a babádnak és neked is kényelmes, és amit tudtok is tartani. És ugyanígy jó lehet a napirend kialakítása is. A babák szeretik az állandóságot, mert attól érzik magukat biztonságban, hogy tudják, mi után mi következik, így ezzel kiküszöbölhető a bizonytalanság egy része.

Próbáljunk az alváshoz megfelelő körülményeket kialakítani: szellőztessük ki és sötétítsük el a szobát, a hőmérséklet pedig ne legyen 20-21 foknál több. Az elsötétítés abban is segít, hogy a baba meg tudja különböztetni a napszakokat. Úgy öltöztessük fel a babát, hogy ne fázzon, de melege se legyen és lefekvés előtt kapjon elegendő ennivalót.

De a legfontosabb talán a türelem és a kitartás. A legtöbb praktika ellenére is lehet, hogy továbbra is rosszul alszik a babánk, ami valóban nagyon kimerítő. Azonban az esetek többségében az idő szokott igazi áttörést hozni. Bár a számolatlan végigvirrasztott éjszaka után hihetetlennek és lehetetlennek tűnik, de eljön majd az az idő, amikor a babánk már kevesebbszer ébred éjszaka, sőt, majd egyszer át is alussza azt.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!