Amikor a gyerekünk kétéves lesz, komoly döntést kell meghoznunk: visszamegyünk-e dolgozni, vagy maradunk még otthon egy évet. Az esetek többségében az édesanyák ekkor térnek vissza a munka világába, hiszen a gyermek második életéve után már csak a GYES-re jogosult az anya, ami egy igen szerény összeg, a megélhetéshez sajnos biztosan kevés. Ha pedig az anya dolgozni jár, a gyereknek is muszáj közösségbe mennie, ha a felügyelete nem megoldható máshogyan. Ez általában komoly dilemmát okoz a szülőknek. De vajon miért?

Miért jó a bölcsi?

A bölcsit lehet szeretni vagy nem szeretni, támogatni vagy ellenezni, azt azonban el kell ismerni, hogy számos olyan előnye van, amit otthon nem valószínű, hogy tudunk biztosítani a gyerekünk számára. Ilyen a közösség, hiszen igen kicsi az esélye annak, hogy nálunk is egyszerre 10-12 egykorú lurkó szaladgál. A csapatszellem hatására pedig sok olyan dolgot csinálnak meg a gyerekek, amit mi végeláthatatlan könyörgés és/vagy veszekedés árán sem tudtunk elérni nála. Ez leginkább az étkezés vagy a szobatisztaság kapcsán figyelhető meg.

A bölcsi hatására a gyerekek gyorsabban önállósodnak és hamarabb megindul a beszédfejlődés is. Otthon erre nincs feltétlenül rászorulva, mert te úgyis tudod, hogy mit szeretne, azonban a bölcsiben kénytelen valahogyan kifejezni magát. Sok olyan játékkal ismerkedik meg és tanul meg játszani, ami esetleg nincs otthon, és olyan tevékenységeket is végez, amit veled esetleg nem. Nem utolsó sorban pedig megtanulja azt is, hogy nem egyedül van és nem csak körülötte forog a világ.

Miért van mégis dilemma?

Annak ellenére, hogy a bölcsinek számos előnye van, mégis komoly fejtörést okoz a családoknak, hogy hogyan tovább a gyerek kétéves kora után. Az anyukák általában két pártra szakadnak ezzel kapcsolatban: vannak, akik szerint nagyon jó és jót tesz a gyereknek a bölcsi, a másik tábor pedig elképzelni sem tudja, hogy a gyereke ne vele legyen 3 éves koráig.

Sokan vannak azonban, akiknek nincs választási lehetőségük, mert vissza kell menniük dolgozni – vagy azért, mert hiányzik a családi kasszából az anya fizetése is, vagy azért, mert visszahívja a munkahelye – és nem tehetik meg, hogy mérlegeljenek. Ennek ellenére ilyenkor is ott van az anyában, hogy mostantól nem vele lesz a gyereke egész nap, emiatt majd nem tud elég időt tölteni vele.

Mi lehet a jó megoldás?

A legfontosabb, hogy bármi miatt is döntesz úgy, hogy bölcsődébe íratod a gyereked, ne legyen lelkiismeretfurdalásod. Ne gondolj úgy a bölcsire, mint szükséges rosszra, mert azt megérzi a csemetéd is, és ezzel a saját dolgodat nehezíted meg. Amiatt pedig ne aggódj, hogy ezután kevesebb időt töltesz a gyerekeddel. Ott vannak a délutánok és a hétvégék is, amikor igazán minőségi időtöltésre van lehetőségetek.

Járd körül a témát, tájékozódj, kérdezd meg az ismerősidet, akiknek a gyereke jár bölcsibe, hogy megtaláld azt az intézményt és kisgyermeknevelőket, aki neked és a picidnek is megfelel. Minden bölcsiben van nyílt nap, érdemes azokra is elmenni, mert akkor látod az épületet, az udvart és egy picit bepillantást nyersz a bölcsőde életébe és mindennapjaiba. Megkönnyíti a döntést, ha látod, jól érzik magukat az odajáró kicsik.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!