A CSOK célja, hogy segítséget nyújtson a lakásvásárlásban

A CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2015. január 1-től igénybe vehető támogatás, amelynek célja, hogy a lakásvásárlásban támogatást nyújtson a családoknak. A támogatás két részből áll: vissza nem térítendő állami támogatás, valamint kedvező kamatozású jelzáloghitel. A támogatás felvehető új és használt lakás vásárlásra, építésre és bővítésre is.

A támogatás összege 600.000-tól akár 10.000.000 forint is lehet. Az igényelhető összeg a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától is függ. Ennek értelmében egy gyermek után 600.000 Ft, míg három vagy több gyermek esetén már 10.000.000 forinttal támogatja az állam a lakásvásárlásunkat.

A CSOK-nak nagy előnye, hogy nem csupán házastársak, de élettársak, sőt, egyedülállók is igényelhetik életkori megkötés nélkül. Megkötés kizárólag abban az esetben van, ha nem meglévő, hanem előre vállalt gyermek után vesszük igénybe a támogatást. Ekkor legalább a házaspár egyik tagjának 40 év alatt kell lennie.

Az igényléshez büntetlen előélet, köztartozás-mentesség, legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony szükséges, továbbá vállalni kell, hogy a támogatással vásárolt lakásra lakásbiztosítást kötünk.

A CSOK egyik speciális esete a Falusi CSOK, amely hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen igényelhető. Fontos, hogy falusi CSOK új vagy használt lakás vásárlására, valamint meglévő bővítésére használható, építésre nem.

CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye
error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!