A koronavírus elleni védekezés egyik eszköze a maszk

Másról sem szólnak a hírek, csak arról, hogy napról napra egyre többen fertőződnek meg a koronavírussal. Sokaknál kifejezetten enyhe lefolyású, de van, akinek nagyon súlyos szövődményeket is tud okozni. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogyan terjed a vírus, milyen tünetei vannak és miként tudunk védekezni ellene.

Hogyan terjed?

A koronavírus az influenza vírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed. Ez azt jelenti, hogy a beteg emberek tüsszentésével, köhögésével és légzésével bekerül a levegőbe, amit utána belélegzünk. Mivel ezek a részecskék viszonylag nagyok, nem maradnak sokáig a levegőben, a földre és a tárgyak felületére hullanak. Ezért elkaphatjuk úgy is, ha vírussal szennyezett felületet fogunk meg, és utána hozzáérünk az arcunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz vagy orrunkhoz. Jelen állás szerint nagyon minimális az esélye, hogy olyan embertől kapjuk el a betegséget, aki ugyan fertőzött, de teljesen tünetmentes. Arra viszont annál nagyobb, hogy olyantól igen, akinek csak enyhe tünetei vannak. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés érdekében bevezetett intézkedések betartása.

A mozgás rendkívül fontos a koronavírus megelőzésében

Milyen tünetei vannak?

A koronavírusnak nincsen speciális, kifejezetten csak rá jellemző tünete. Ahogyan a terjedése, úgy a tünetei is igen hasonlók az influenzához. A koronavírus elsősorban a légutakat és azok nyálkahártyáját támadja meg, lefolyása pedig egyénenként eltérő.

Leggyakoribb tünetek a láz, a köhögés, a fejfájás, valamint a fáradékonyság, gyengeség, levertség. Előfordulhat torokfájás, hasmenés, a szaglás és ízlelés elvesztése, esetleg bőrkiütés, súlyosabb esetben pedig légzési nehézség és légszomj is.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A megelőzés érdekében elsősorban a személyes higiéniára kell ügyelnünk. Hordjuk az orrot és a szájat eltakaró maszkot, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet. A maszkot minden esetben tiszta kézzel tegyük fel, és felhelyezése után ne piszkáljuk se az arcunkat, se a maszkot. Emellett tartsuk a megfelelő távolságot (1,5 méter) és kerüljük a tömeget.

Szellőztessünk gyakran, és a gyakran érintett felületeket fertőtlenítsük, tisztítsuk. Amikor tüsszentünk vagy köhögünk, eldobható zsebkendőt tegyünk a szánk és az orrunk elé, amit utána azonnal dobjunk ki, és mossunk kezet.

Nagyon fontos az idősek védelme, ezért – bármennyire is nehéz ez – maradéktalanul tartsuk be a látogatási tilalmat a kórházakban és az idősotthonokban is. Amennyiben megoldható, idősebb rokonainkkal kerüljük a kontaktust, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a veszélynek.

A megelőzés érdekében próbáljuk megőrizni a fizikai aktivitásunkat, táplálkozzunk egészségesen, és ügyeljünk a megfelelő C -, illetve D-vitamin bevitelre. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vírus ellen nem csupán fizikailag, de mentálisan is fel kell vennünk a harcot. A korlátozások, az, hogy alig találkozhatunk a szeretteinkkel megviselnek minket lelkileg is, ezért ügyeljünk a mentális egészségünkre is.

A rendszeres és alapos kézmosás az egyik kulcs a koronavírus elleni védekezésben
error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!