A korona vírust bárki elkaphatja, a tünetei nagyon általánosak.

Most már Magyarországon is mindenütt jelen van a vírus, és szinte nincs már olyan család, ahol legalább egy valaki ne fertőződött volna meg. Emiatt szinte már álmunkból felébresztve ismerjük mind a tüneteket, melyek közül a leggyakoribb a láz és a köhögés, de nem ritka a fej – és izomfájdalom, a szaglás és ízérzékelés zavara vagy elvesztése, súlyosabb esetben pedig a tüdőgyulladás vagy légzési nehézség. Ha a tüneteid súlyosak, hívd azonnal a mentőt, mert kórházi kezelésre van szükséged. Azonban enyhébb tünetek esetére hozunk most néhány tippet.

Abban az esetben, ha a tüneteid nem igényelnek kórházi ellátást, az otthonodban kell 10 napot eltöltened karanténban. Ilyenkor a lehető legjobban izoláld el magad a családod többi tagjától. Ha van dolgozószoba, te pihenj ott, de semmiképp se a nappaliban feküdj lázasan. Ha van rá lehetőség, akkor külön fürdőszobát használj, ha nincs, fertőtlenítsétek használat után a közös fürdőt. Szellőztess gyakran, és bármennyire is kényelmetlen, hordj otthon is maszkot, hogy minél kisebb legyen az esélye annak, hogy továbbadod a vírust a veled egy háztartásban élőknek!

Nagyon fontos a vitamin – és a folyadékpótlás. C, D és E vitamin mindenképp ajánlott, de vírusos megbetegedések esetén nagyon jót tesz a szerves szelén is, ami egyébként is immunerősítő hatású. Mivel betegség – főleg lázzal járó betegség – esetén több vizet veszítünk, ügyelj a megfelelő folyadékpótlásra is. Nagyon jó a mézes tea, ami köhögéscsillapító is. A lázat és a fájdalmat is csillapítsd, amire egyaránt használhatóak a paracetamol, ibuprofen és metamizol hatóanyagú készítmények is. Figyelj arra, hogy váltogasd a hatóanyagokat és egyiknél se lépd túl a javasolt mennyiséget!

A legfontosabb pedig az ágynyugalom és a sok pihenés, arra azonban figyelj, hogy ne a hátadon feküdj. Háton fekvés esetén a tüdő kicsit összenyomódik a testsúly alatt, ezért napközben mindig félig ülő helyzetben pihenj, és éjszaka se a hátadon aludj.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!