Az nem kérdés, hogy egy kisbaba érkezése bizony komoly anyagi terhet jelenthet, erre pedig készülni kell. De hogyan lehet felkészülni az ismeretlenre? Most erre keressük a választ.

Lásd tisztán a pénzügyeidet!

Azaz nézd át a költségvetésed, ha pedig nincs, csinálj egyet nagyon gyorsan. Vezesd minden hónapban a bevételeidet és a kiadásaidat, hogy tudd, mennyiből gazdálkodhatsz. Muszáj tisztában lenned azzal, hogy milyen rendszeres kiadásaid vannak, mennyit kell számlákra, ételre és egyéb dolgokra költened havonta. Egy ilyen kimutatásra egyébként is szükséged van, nem csak akkor, amikor babát tervezel.

Ha megvan, hogy havonta mennyi a bevételed és mennyi a kiadásod, azt is látni fogod, hogy mi az a keret, amit a babavárásra fordíthatsz, valamint azt is, hogy miről kell vagy tudsz ennek érdekében lemondani. Tehát mindennek az alapja az átlátható családi költségvetés, ami nélkül lehetetlen lenne tervezni bármit is, nemhogy egy kisbaba vállalását.

Legyen megtakarításod!

Egy kisbaba érkezése alapjaiban változtat meg mindent, és ez igaz az anyagiakra is, amelyre már születése előtt hatással van. Gondolj csak az orvosi vizsgálatokra, a terhesvitaminokra vagy arra a rengeteg dologra, amit be kell szereznetek, mielőtt megszületik a pici. Ahhoz, hogy ez ne terhelje meg nagyon a családi kasszát, érdemes anyagilag is készülni a babavárásra.

Képezz tartalékot egy megtakarítás formájában. Erre egyébként akkor is szükséged van, ha épp nem tervezel babát. A szakemberek ugyanis azt javasolják, hogy legalább 3-12 havi megélhetést biztosító félretett pénzed legyen, hogy bármilyen helyzetbe is kerülsz, ne okozzon gondot a megélhetés pár hónapig.

Szerencsére ma már számtalan lehetőség közül választhatsz, ezért kifejezetten a babavárás előtt érdemes olyan megtakarítást választani, amely rugalmas és nem köti le túlságosan hosszú időre a pénzedet. A baba születését követően pedig ne feledkezz el arról sem, hogy hosszútávon is komoly kiadásokra számíthatsz majd. Bár egy kisbabát a kezünkben tartva nem az egyetem, ami először az eszünkbe jut, azonban idővel az is aktuális lesz, ezért érdemes a pici számára is indítani egy megtakarítást, hogy a későbbiekben se okozzon gondot a tervei és álmai finanszírozása.

Ne vásárolj mértéktelenül a babának!

Amikor az ember babát vár, nagyon könnyű elcsábulni az apró ruhácskák, a szebbnél szebb bútorok és a modern babakocsik láttán. Ezekre mind szükség van, de nem biztos, hogy a legdrágábbat kell megvenni, sőt, az sem biztos, hogy ezekből muszáj újat venni. Egy kis utánajárással nagyon jó állapotú használt babakocsikat és bútorokat lehet venni, érdemes szétnézni.

Ugyancsak jó megoldás lehet az is, ha körbekérdeztek az ismerősi körben, ahol már van egy-két gyerek. Minden bizonnyal nagyon sok mindent tudnak kölcsönadni majd, így ezzel is spórolhattok. A babakelengye beszerzésekor írjatok listát, és tényleg csak azt vegyétek meg, amire valóban szükségetek van. Annyi mindenre kell majd költeni a születése után is, sőt, akkor kell majd igazán, ezért a születése előtt észszerűen és mértékkel vásároljatok.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!