Onnantól kezdve, hogy tudjuk, egy új kis élet fejlődik a szívünk alatt, minden pillanatban azt szeretnénk, hogy ő egészséges legyen és minden rendben legyen vele. Meg is teszünk ezért mindent, ennek ellenére előfordulhatnak nem várt helyzetek.

Ilyen az is, amikor egy baba a kiírt időpontnál jóval hamarabb érkezik. Hazánkban a kisbabák közel 10 százaléka lesz koraszülött. Annak ellenére, hogy ez viszonylag magas aránynak tűnik, nem kell kétségbeesni, hiszen a szakszerű koraszülött ellátásnak köszönhetően, ezeknek az apróságoknak is nagyon jó esélyeik vannak.

Koraszülöttnek azt a csecsemőt tekintjük, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra. Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a kis súllyal született babákat a koraszülöttekkel. A magzat súlya ugyanis nagyon sok mindentől függ (pl.: környezeti hatások, genetikai adottságok), így nem mondhatjuk azt, hogy minden kis súllyal született baba koraszülött.

A koraszülött babáknak nem volt elég idejük a méhben, ezért ők még nem készültek fel teljesen a kinti létre. Emiatt speciális ellátásra van szükségük, így a legtöbb esetben az ország valamelyik perinatális intenzív centrumába (PIC) kerülnek. Itt kimagasló ellátást kapnak mindaddig, amíg a szervezetük nem képes önállóan ellátni az élethez szükséges folyamatokat. Ha már erre kész vannak, vagy átkerülnek egy másik osztályra utógondozásra, vagy még jobb esetben hazamehetnek a családjukhoz.

Azonban a gondozás és ellátás nem ér véget ezután sem, hiszen a koraszülött piciknek továbbra is szükségük lehet fejlesztésre. Ezért mind a gyermekorvos, mind a védőnő különös figyelemmel kíséri ezeknek a babáknak a fejlődését. Jó hír viszont, hogy a koraszülött csecsemők hihetetlen ütemben fejlődnek, és általában másfél éves korukra behozzák az esetleges lemaradásukat.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!