Bár a testvér az egyik legnagyobb kincs az ember életében, a nagyobb gyermek a kistestvér születését általában nehezen éli meg. Ez érthető, hiszen az addig megszokott élete fenekestől felfordul, az addig betöltött helyét elveszíti. Addig ő volt a szüleinek a legfontosabb, nem kellett anyán és apán osztoznia, ez most viszont megváltozik. Ráadásul egy olyan kis csomaggal kell megosztoznia a szülői szereteten és figyelmen, aki kezdetben semmi másra nem képes csak arra, hogy sírjon, egyen és aludjon. Emiatt nagyon fontos, hogy mikor és hogyan mondjuk meg a gyerekünknek, hogy kistestvére születik.

A legfontosabb, hogy mindenképp tőlünk tudja meg és ne mástól. Figyeljünk arra is, hogy nehogy csak úgy véletlenül meghallja, éppen ezért már a terhesség elején mondjuk el neki. Üljünk le vele, és életkorának megfelelően avassuk be abba, hogy mi zajlik most és mi fog a későbbiekben történni. Bár számára megfoghatatlan és beláthatatlan a kilenc hónap, mégis magyarázzuk el neki, hogy mit fog tapasztalni. Próbáljuk meg valamilyen eseményhez vagy ünnephez kötni a kisbaba születését, hogy jobban el tudja képzelni, mikor is lesz kistesó.

A gyerekek hajlamosak azt gondolni, hogy azért kell „új” gyerek a szüleinek, mert ő nem volt elég jó, ezért a nagy hírt úgy közöljük, hogy biztosítsuk afelől, továbbra is nagyon fontos és nagyon szeretjük őt. Ennek ellenére ne csodálkozzunk, ha mégis mérges, csalódott, és nem örül velünk. Idővel ő is várni fogja a kistestvérét, de hagyjunk neki arra, hogy megszokja a számára ismeretlen helyzetet. A kistesóval kapcsolatos hangulatingadozásain se lepődjünk meg. Teljesen természetes, hogy egyik nap simogatja növekvő pocakunk, majd másnap részletesen előadja, hogyan fogja esetleg a testvérét kidobni a kukába vagy odaajándékozni a szomszédnak.

Készüljünk fel arra is, hogy nagyon sok kérdése lesz. Legyünk hozzá türelmesek és válaszoljunk meg neki mindent. Mondjuk el azt is, ha esetleg valamilyen életmódbeli változás következik be (pl.: bölcsibe vagy oviba megy, új szobája lesz) az életében, hogy nehogy azt gondolja, ez a kisbaba miatt van. A legfontosabb, hogy minden helyzetben legyünk vele őszinték.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!