Amikor a gyerekünk iskolába kerül, egy új szakasz kezdődik az ő, de a mi életünkben is. Elkezdődik az a legalább 12 évig tartó időszak, amely alatt olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodik, amelyek utána a felnőtt korára is hatással lesznek, hiszen a személyiségét is alakítják. Éppen ezért a sikerek és a jó dolgok mellett arra is szükség van, hogy csalódjon, elessen és felálljon. Ezektől nem tudjuk megvédeni, nem is kell, viszont az iskolára felkészíthetjük őt. Hozunk most néhány olyan tippet, ami megkönnyíti az iskolakezdést.

Nyugodt reggelek

Felnőttként mi is tudjuk, hogy mennyire rá tudja nyomni az egész napra a bélyegét egy rosszul indult reggel. Semmihez nincs kedvünk, ha nyűgösek és fáradtak vagyunk, vagy, ha például arra sem volt időnk, hogy nyugodtan megigyuk a kávénkat. Ez a gyerekeknél sincs máshogyan. Ne felejtsük el, hogy az első osztályba még szinte óvodás gyerekek járnak, akik reggelente szeretnek a kakaójuk mellett üldögélni és játszani. A reggelek ne a veszekedésről szóljanak lehetőleg, és igyekezzünk minél több mindent előkészíteni. Segítsünk neki öltözködni és készülődni.

Ne csak a készülődésre, de a reggelire is hagyjunk időt. Lehet, hogy korán reggel még nem éhes, de igyekezzünk kialakítani benne a reggelizés szokását. A reggeli a legfontosabb étkezés a napban, figyeljünk arra, hogy ne menjen üres hassal az iskolába. A gyermekkorban kialakított szokások egyébként is nagyon fontosak, ezzel a későbbi viselkedését is meghatározhatjuk és befolyásolhatjuk, márpedig a rendszeres étkezés, később, kamaszkorban és felnőttként is nagyon lényeges lesz.

Kikapcsolódás, játék és mozgás

A gyerekek megfelelő szellemi fejlődéséhez elemi szükségletük a rendszeres, elsősorban szabadlevegőn végzett mozgás. Iskola után engedjük, hogy szaladgálhasson, játszhasson, kiabálhasson az udvaron, hogy ki tudja engedni a feszültséget, ami az iskolai elvárások miatt felgyülemlik benne. Ha van kedve, ilyen idős korban már elkezdhet valamilyen sportot is.

A mozgáson és a játékon túl pedig arra is hagyjunk időt, hogy a dolgok leülepedjenek benne. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy csak úgy legyenek és épp ne csináljanak semmit. Ilyenkor ők nem lusták, egyszerűen így dolgozzák fel az új helyzetet. Ne piszkáljuk emiatt, hiszen az iskola olyan éles váltást jelent az előzőekhez képest, aminek a feldolgozásához türelemre és időre van szükségük.

Esti rutin

A nyugodt reggelek mellett elengedhetetlenek a kialakított, megszokott esti rituálék is. Annak ellenére, hogy gyermekünk már iskolás, szüksége van arra a rendszerre, amit megszokott. Emiatt iskolásként is legyen meg ugyanúgy este az elcsendesedés időszaka, és ha igényli, az együtt mesélés és olvasás, valamint az összebújás is. Hiába iskolás nagylányokról és nagyfiúkról van még szó, azért ők csak 6-7 éves gyerekek, akiknek ezek jelentik a biztonságot.

Végül pedig nagyon lényeges, hogy szülőként fogadjuk el, hogy az iskolakezdés megviseli a gyerekeket, és ne várjuk el tőlük, hogy az első perctől kezdve imádják az egészet. Ne felejtsük el, hogy az iskoláztatás egy hosszú, 12-17 éves időszak, éppen ezért nem történik semmi, ha néha rosszabbul teljesít vagy beírást hoz. A gyerekünknek az a legfontosabb, hogy bármi történjék is, otthon bizalommal és szeretettel teli légkör várja, ezért szülőként az a legnagyobb feladatunk az iskolakezdést illetően, hogy ezt újra és újra megerősítsük benne.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!