Az iskolakezdés több szempontból is vízválasztó minden gyermek életében, éppen ezért ez az a pont, ahol a legtöbb szülőben felmerül az, hogy a csemetéjének sportolnia kellene valamit. Az óvoda után az iskola egy sokkal kötöttebb napirendet követel meg, és ott bizony végig kell ülni az ötször-hatszor negyvenöt percet. Addig amíg az oviban szinte egész nap játszhatott, szaladgálhatott, mozoghatott a gyerek, addig az iskolában erre csak a testnevelés órán, valamint a 10-15 perces szünetekben van lehetőség, ami rettentően kevés. Egy kisgyereknek ennél sokkal több mozgásra van szüksége, amire a legjobb módszer, ha valamilyen sportot űz.

Miért sportoljon?

Az egészséges testi, szellemi és lelki fejlődéshez elengedhetetlen a sport. Elég csak egy kisbabát megfigyelnünk, akinek a mozgásfejlődése eredményeként érik az idegrendszere is, aminek köszönhetően napról-napra egyre több mindent képes megcsinálni. Nincs ez másként nagyobb gyerekek esetében sem, ezért jelent olyan nagy problémát az, hogy a mozgásszegény életmód már egyre kisebb korban felüti a fejét. Már a 8-10 éves gyerekek is szívesebben ülnek a számítógép vagy a televízió előtt, minthogy a szabadban mozogjanak és játsszanak.

Pedig a rendszeres mozgás azon túl, hogy erősíti az immunrendszert, fejleszti a vázizomzatot, az állóképességet, valamint a csontok végső kialakulásában is nagyon komoly szerepe van, lelkileg is nagyon sokat tud adni a gyerek számára. Vitathatatlan, hogy az iskola komoly terhelést jelent, ami feszültséget okozhat a gyermekben. A mozgásnak köszönhetően azonban a napközben felgyülemlett stresszt le tudja vezetni. Emellett a sport számos olyan készséget és képességet is fejleszt, mint például az önfegyelem, a csapatszellem, az alkalmazkodó készség és a szabálykövetés.

Mit válasszunk?

A fentieket figyelembe véve a legtöbb szülőnek az nem kérdés, hogy sportoljon a gyerek, az már annál inkább, hogy mit. Amikor sportágat választunk a csemeténknek, a legfontosabb szempont az ő személyisége legyen. Olyan mozgásformát válasszunk, amiben a gyermek jól érzi magát, mert akkor szívesen fogja végezni. Nyugodtan próbáljon ki többfélét, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az első sport lesz egyből az igazi.

Tartsuk szem előtt a gyerek korát és testalkatát, valamint habitusát is. Egy rosszul megválasztott sport azon túl, hogy akár egy életre elveszi a kedvét a mozgástól, még sérülést is okozhat. Ez persze benne van a pakliban minden sportág esetében, jó hír azonban, hogy ma már lehetőségünk van arra, hogy széleskörű védelmet biztosítsunk a gyermekünk számára. Erre különösen szükség van akkor, ha esetleg valamilyen egyesületnél leigazoltan sportol.

Az iskola és a sport egyensúlya

Az iskolai terhelés egy egészen másfajta fáradtságot jelent, mint a rendszeres mozgás. Annak ellenére, hogy a diákok elfáradnak a tanórákon, rengeteg felesleges energiájuk marad, amit csak a mozgásban képesek levezetni. Emiatt van az, hogy hiába fáradt a gyerek, otthon mégis felpörög és este szinte lehetetlen vállalkozás ágyba dugni út. Egy iskoláskorú gyereknek még nagyon nagy a mozgásigénye, és a felesleges energiát leginkább a sportban tudja felhasználni.

Persze felmerül a szülőben a kérdés, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a tanulást és a rendszeres sportot. Szülőként azt kell szem előtt tartanunk, hogy a rendszeres mozgás nem azt jelenti, hogy a jövő olimpiai bajnokát kell nevelnünk. A legfontosabb, hogy a sport örömöt okozzon a gyermeknek. A legjobb az, ha az iskolában van lehetőség rendszeres sportra, de ha nincs, akkor is figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a gyereket. A mozgás maradjon meg pozitív töltetű dolognak, ami élményt nyújt a gyermek számára.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!