Az érettségi után egy teljesen új korszak kezdődik az ember életében: egyetemista lesz. Az egyetemi évek a legszabadabb és általában a legszebb évek, éld meg és használd ki az adódó lehetőségeket. Ennyi szabadidőd sosem lesz, ezért azt a pár évet töltsd el jól. Mivel az első évben alapozod meg a továbbiakat, most hozunk néhány tippet, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés.

Önállósodás minden téren

A gimi utám az egyetem igazán nagy váltást fog jelenteni. Az egyetemen ugyanis nincs már osztályfőnök, aki készen a kezedbe nyomott mindent. Egyetemistaként már mindent magadnak kell elintézned. Egyedül állítod össze az órarended, egyedül kell utánajárnod, ha nem készült el a diákigazolványod, és egyedül kell rájönnöd arra is, hogy melyik terem vagy előadó hol van. Kezdetben valóban káoszos lesz a helyzet, de ne aggódj, ahogy belerázódsz, gördülékenyen veszel majd minden akadályt.

Ha nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy egyetemi városban élsz, akkor nem csak az iskolában, de az életben is önállósodnod kell. Elköltözni otthonról egy idegen városba, új emberek közé, nagy lépés és nem könnyű feladat. Amellett, hogy magadnak kell most már tényleg mindent elintézned, meg kell tanulnod bánni a pénzzel is. Minden bizonnyal a szüleid is támogatni fognak, de nem kizárt, hogy dolgoznod is kell, ami igen fárasztó tanulás mellett, szóval jól kell logisztikáznod, hogy minden beleférjen az idődbe.

Ismerkedj!

Ne felejtsd el, hogy az egyetemen mindenki tiszta lappal indul, a gimiben leosztott hierarchia itt érvényét veszti. Ez először lehet egy kicsit rémisztő, hiszen a jól ismert és megszokott helyébe valami új lép, de gondolj arra, hogy egy csomó veled egyidős hallgató érzi ugyanezt. Lehet, hogy hiányoznak a barátaid és a családod, de ne gubózz be.

Soha sehol olyan egyszerűen nem tudsz szert tenni kapcsolati tőkére, mint az egyetemen. Nem véletlen, hogy a későbbi kapcsolati tőkéd nagyrésze is az egyetemi társaidból áll össze, emiatt ezt a néhány évet használd ismerkedésre. Az egyetem a tanulás mellett a szórakozásról is szól, ezért nyugodtan menj el minél több buliba, ne utasítsd vissza a meghívásokat, mert ezekből a barátságokból, ismertségekből nem csupán az egyetemi évek alatt, de később is profitálhatsz.

Tanulni, tanulni, tanulni

Talán elcsépelten hangzik a mára már híressé (hírhedté?) vált mondat, de hidd el, van benne igazság. Az egyetemen előadások és szemináriumok vannak, és az előadások látogatása nem kötelező. Elsőre nagyon jól hangzik, azonban nem érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Vagyis nem minden alkalommal. Ha egy-kettő kimarad, nincs nagy gond, de ha az egész félévet kihagyod, a saját helyzetedet nehezíted meg a vizsgaidőszakban. Az egyetemen már nem rágják a szádba a tananyagot, illetve feltételeznek már némi előzetes tudást is, emiatt már nem elég, ha csak átfutod vizsga előtt az anyagot. Sokszor kell neked kutatnod ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön.

Viszont az egyetemen már tényleg fokozottan igaz, hogy csak magadnak tanulsz. Ezt a szakot te választottad remélhetőleg az alapján, hogy mi érdekel, és mivel szeretnél majd foglalkozni a későbbiekben. Az egyetemi éveket ezért töltsd hasznosan, szélesítsd a látóköröd és használd ki annak a lehetőségét, hogy intenzíven foglalkozhatsz azzal, ami érdekel.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!