Egyszer mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor le kell válnunk a szüleinkről, és a mama hotelből kiköltözve önálló életet kell kezdenünk. Ennek első állomása általában egy albérlet lesz, amit vagy egyedül, vagy barátokkal, esetleg a párunkkal bérlünk. Azonban albérletet keresni és találni nem olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelned, ha épp albérletbe szeretnél költözni.

Az egyik legfontosabb, persze az ár mellett, hogy hol van az adott ingatlan. Lehet, hogy ugyan olcsóbb a lakás bérleti díja, de nem kizárt, hogy a környék miatt. Érdemes ezért előzetesen leellenőrizni azt a városrészt is, ahol az albérlet található: milyen a tömegközlekedés, van-e a közelben bolt és gyógyszertár, illetve milyen a közbiztonság arrafelé. Néhány ezer forintos különbség miatt nem biztos, hogy megéri egy rosszabb környékre költözni.

Lényeges a bútorozottság és a felszereltség kérdése. Fiatalként, amikor az ember éppen csak elindul az életben, nem valószínű, hogy rendelkezik mindennel, ami a mindennapokhoz elengedhetetlen. Ilyen esetben jön jól, ha az albérlet bútorozott és felszerelt. Azonban arra ügyelj, hogy milyenek ezek a bútorok. Olyan lakást ne vegyél ki, amiben még a nagyi fiatalkori bútorai virítanak.

Amire még érdemes kitérni az a kaució és a közös költség. Ma már természetes, hogy mindenütt 1-3 havi kauciót kérnek, azonban azt mindenképp szerződésben érdemes rögzíteni, hogy mely esetekben nem jár vissza, ahogyan azt is, hogy a kaució a végén lelakható vagy visszafizeti a tulaj. Ha megoldható, inkább ez utóbbi lehetőséget válaszd, mert egy esetleges hirtelen költözés miatt ebből adódhatnak konfliktusok. Ugyanígy kérdezz rá a közös költség mértékére, és arra is, hogy a közös költség részletesen milyen tételekből áll.

Amit pedig talán mondanunk sem kell, hogy mindig mindent írásban rögzítsetek, ugyanis a bérleti szerződés ugyanúgy véd téged, mint bérlőt, ahogy természetesen a bérbeadót is.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!