A koronavírus az egész világon komoly problémát jelent, de vajon van-e összefüggés a vércsoport és a fertőzés súlyossága között,

A koronavírus az egész világon nagyon komoly gondot okoz, ezért nem csoda, hogy jelenleg ezt kutatják mindenütt. Elsősorban a vírus elleni vakcina fejlesztésével foglalkoznak, azonban sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy a COVID-19 miért és hogyan hat az egyes emberekre. Az egyik legérdekesebb kutatás azt vizsgálta, hogy vajon van-e összefüggés az ember vércsoportja és a között, hogyan reagál a szervezete a vírusra.

Jelent-e védettséget egy bizonyos vércsoport?

Több ország tudósaiból álló csoport azt vizsgálta, hogy miért van az, hogy egyeseknél nagyon súlyos szövődményeket okoz a vírus, míg mások észre sem veszik, hogy megfertőződtek, mert teljesen tünetmentesem megy át rajtuk. Több más genetikai tényező mellett azt is megnézték, hogy a vércsoport miként befolyásolja a betegség lefolyását, és arra jutottak, hogy a 0-s vércsoportú emberek ritkábban betegszenek meg, és enyhébb lefolyású náluk a betegség.

Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a 0-s vércsoportú emberek szervezete hajlamosabb arra, hogy egyes fehérjéket idegenként azonosítson, emiatt hamarabb beindul az immunválasz, ami ellenállóbbá teheti őket a vírussal szemben. A vércsoport és az egyes betegségekre való hajlam közti összefüggés felfedezése egyébként nem újkeletű dolog, ugyanis korábban már egyéb betegségekkel kapcsolatban is kimutatták. Ilyen a kolera vagy az E. coli baktérium okozta fertőzés is.

Azt azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem jelent védettséget a 0-s vércsoport a koronavírus ellen, a tudósok csupán annyit tudtak kimutatni, hogy kisebb a hajlam a súlyos betegségre.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!