Egy kisbaba érkezése hatalmas öröm, de amekkora öröm, ugyanakkora feladat is. Komoly anyagi terhet jelent és igen sok lemondással jár, ezért mielőtt belevágtok, mindenképp tisztázzatok néhány kérdést. Hogy pontosan miket, összeszedtük most egy csokorba.

Szeretnétek mindketten?

Ezt a legfontosabb őszintén megbeszélnetek, ugyanis a szülőség mindkét felet kötelezi. Emiatt, ha csak az egyikőtök erőlteti, és a másik nem igazán érzi magának a helyzetet, kellemetlen lesz mindkettőtök számára. Sokszor van, hogy ugyan az egyik még nem érzi készen magát a feladatra, a másik iránt érzett szeretet miatt mégis bevállalja. A későbbiekben ez azonban nagy valószínűséggel komoly konfliktusforrás lehet, emiatt ez nem a legjobb taktika.

Egy kisbaba nagyon sok lemondással jár. Fenekestől felforgatja az addig megszokott életmódotokat, alapjaiban változtatja azt meg. Azt is meg kell beszélnetek, hogy tudjátok-e ezt a változást vállalni, le tudtok-e mondani a szabadságotokról olyan szinten, ahogyan azt egy kisgyermek megköveteli.

Milyen elveket vallotok a gyermeknevelésben?

Tudjuk jól, hogy gyereket nevelni addig tud mindenki tökéletesen, amíg nincs neki sajátja, ezért egyértelmű, hogy a baba születése előtt nem tudhatjátok pontosan, hogy ez miként is alakul majd nálatok. Ennek ellenére minden bizonnyal neked és a párodnak is van olyan elképzelése, amihez ragaszkodtok, illetve vannak olyan minták, amiket ti is otthonról hoztok.

Ha ez homlokegyenesen ellentéte egymásnak, nehéz dolgotok lesz. A szülőség esetén fokozottan igaz, hogy egységben az erő, emiatt fontos, hogy ne mondjatok ellent egymásnak. Arra ugyanis nagyon hamar rájönnek a gyerekek, hogy nincs köztetek valamiben egyetértés, és nagyon könnyen kijátsszák ezt. Ezért még a babavállalás előtt beszéljétek meg, hogy milyen elvek mentén szeretnétek haladni.

A piszkos anyagiak

Sajnos nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagi körülmények között vállaltok babát, ezért, bár nem hangzik jól, tisztáznotok kell, hogy anyagilag belefér-e az életetekbe egy kisbaba. Ne csak arra gondoljatok, hogy a szükséges dolgokat meg tudjátok-e venni neki – ami egyébként már önmagában is komoly terhet jelent -, hanem arra is, hogy azt a 2-3 évet hogyan tudjátok megoldani, amíg az anya otthon lesz a babával.

Hogy ne kelljen a baba érkezése után a pénzügyek miatt aggódnotok, érdemes néhány anyagi vállalást teljesítenetek még előtte. Az egyik legfontosabb, hogy legyen néhány hónapra elegendő vésztartalékotok, hogy bármi is történjen, bármilyen váratlan kiadás adódik, ne okozzon gondot. A szakértők azt mondják, hogy legalább 3-6 hónapra elegendő tartalékot képezettek a baba születése előtt.

Ehhez kapcsolódik szorosan, hogy érdemes életbiztosítást, illetve megtakarítást is indítanotok, amellyel hosszabb távon tudtok gondoskodni a saját, valamint a gyermeketek anyagi biztonságáról is. A hazai egészségügy állapotát ismerve pedig az sem árt, ha valamilyen egészségpénztárba is beléptek, hogy az esetleges magánorvosi vizsgálatok költsége se legyen olyan megterhelő.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!