Egy kisbaba érkezése hatalmas öröm, de fel kell rá készülni. Lelkileg, és bizony anyagilag is, hiszen igazán komoly feladat elé állít mindkét téren. A kiadásaink mindenképp megnövekednek és nem csupán a rendszeres költségek miatt, hanem az olyan nagyobb, drágább kiadások miatt is, mint például a bababútor vagy a babakocsi.

Számolnunk kell először is a kezdeti költségekkel, ami nem is a babával, hanem a kismamával kezdődik. Várandósan szükségessé válik a ruhatár egy részének lecserélése, illetve ne feledkezzünk meg az orvosi vizsgálatok, a vitaminok, étrendkiegészítők és a kórházi csomag díjáról sem. Ehhez jönnek azok a kiadások, amelyek az otthonunkat és az életünket hivatott felkészíteni a baba érkezésére: kiságy, pelenkázó, babakocsi, etetőszék, babakád stb. Ezt követik azok a költségek, amelyek időszakosan rendszeresek, mint például a pelenka, a babaruha, a babaápolási eszközök és termékek, tápszer, bébiétel, játékok.

Egy felmérés szerint a fentiek átlagban nyolcszázezer forintba kerülnek, de, ha mindenből prémium termékeket választunk, ez az összeg félmillió forinttal is több lehet. Ez már önmagában a hazai átlagfizetés többszöröse, és akkor még nem beszéltünk arról, ha a gyerek később akár egyetemre szeretne menni, vagy esetleg lakást szeretnénk venni neki.

Éppen ezért nem engedhetjük meg, hogy ne készüljünk fel anyagilag is egy kisbaba érkezésére.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!