Kisbabád születésével különböző ellátásokra leszel jogosult. Még a várandóság ideje alatt érdemes utánajárni, hogy pontosan melyek ezek és hogyan kell igényelni, hogy ne egy párnapos picivel kelljen kapkodnod. Ez fontos, hiszen a szülés miatt egy időre biztosan kiesel a munkából, ezért szerencsés, ha a kieső bér legalább egy részét pótolhatod így.

A szülés után járó juttatásokat két részre bonthatjuk: alanyi jogon járó juttatások és biztosítási jogviszony keretében igényelhető TB ellátások. Kezdjük ez utóbbival. Biztosítási jogviszony alapján leszel jogosult először CSED-re, majd ezt követően pedig GYED-re. A CSED, azaz a csecsemőgondozási díj a szülést követő 24 hétig jár, de igényelheted már a várható szülés előtt 4 héttel, és jelenleg a bruttó bér 70%-a, július 1-től pedig már 100%-a.

A GYED – gyermekgondozási díj – ugyancsak biztosítási jogviszonyhoz kötött, és a gyermek kétéves koráig jár. Mértéke szintén a bruttó bér 70%-a, azonban ennek az ellátásnak az összege maximalizálva van. Nem lehet több, mint a mindenkori minibálbér kétszeresének a 70%-a, ami egyelőre 2021-ben is 225.400 Ft. Létezik az ún. diplomás GYED, melyre nappali tagozatos hallgatói jogviszony alapján jogosult az anya, illetve a GYED extra is, ami lehetővé teszi a GYED melletti munkavégzést is.

Alanyi jogon járó juttatások a GYES, a GYET, az egyszeri anyasági támogatás, és a családi pótlék. A GYES (gyermekgondozási segély) a gyermek 3 éves koráig jár, GYET-re (gyermeknevelési támogatás) pedig az jogosult, aki legalább 3 gyermeket nevel és a legkisebb 3 és 8 év közötti. 2021-ben mindkettő bruttó 28.500 Ft. Az anyasági támogatás egy egyszeri juttatás, amit abban az esetben igényelhet az anya, ha a várandóság alatt legalább négy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Összege jelenleg 64.125 Ft.

A családi pótlék két jogcímen folyósítható. Amíg a gyermek nem iskolás, nevelési támogatás néven kapható, utána pedig beiskolázási támogatássá avanzsál. Összege egy gyermek esetén 12.200 Ft, két gyermek esetén gyermekenként 13.300, míg 3 vagy több gyermek esetén gyermekenként 16.000 Ft.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!