Otthont teremteni nem könnyű feladat, és legtöbbünknek elképzelhetetlen hitel nélkül. Nem dőlhetünk hátra akkor sem, ha sikerül az első lakásunkat megvenni, hiszen még utána születnek a gyerekek, és gyakran tapasztaljuk, hogy ami kettőnknek elég volt, hármunknak vagy négyünknek már bizony szűkösnek bizonyul. Ilyenkor kezdődik elölről, azonban az öröm az ürömben, hogy gyermekes családként bizonyos támogatásokra vagyunk jogosultak, melyeknek célja pont az, hogy a gyermeket nevelők könnyebben juthassanak ingatlanhoz. Lássuk, melyek ezek.

A legismertebb minden bizonnyal a CSOK és a Falusi CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, mely vissza nem térítendő állami támogatás és kedvezményes hitel is egyben. Mindkettő gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára elérhető, és mértéke függ a gyermekek számától, a hitel céljától, illetve a megvásárolni kívánt lakás vagy ház méretétől. A támogatás maximum összege 10, míg a hitelé 15 millió forint lehet.

Az állam azokra is gondolt, akik nem vásárolni, hanem felújítani szeretnék már meglévő otthonukat, így idéntől elérhető a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása. A vissza nem térítendő támogatást azok – akár egyedülállók is – vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A támogatás kültéri és beltéri felújításra, korszerűsítésre vagy akár konyhai gép cserére is felhasználható, mértéke pedig a számlával igazolt költség fele, de maximum 3 millió forint.

Kedvezményes, kamattámogatott hitel felvételére is lehetőséget ad az állam. Az egyik ilyen konstrukció a Babaváró hitel, a másik pedig az Otthonteremtési Kamattámogatás. Előbbi vállalt, utóbbi pedig meglévő gyermek esetén igényelhető. Az OTK újépítésű ingatlan építésére vagy vásárlására használható fel, míg a babaváró szabadon felhasználható.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!