Egy gyermek felnevelése mindig komoly anyagi beruházás, melyet időben kezdett megtakarítással könnyebbé tehetünk.

Egy kisbaba érkezése a legnagyobb öröm a családban. Amekkora öröm, legalább akkora feladat is, hiszen igen komoly anyagi kiadást is jelent. És nem csupán a baba születése, hanem összességében a gyereknevelés nem olcsó mulatság. Bár nagyon nehéz számszerűsíteni, hogy mennyiben is kerül egy gyermek felnevelése, mai cikkünkben megpróbáljuk összeszedni, hogy mi mindenre kell költenünk gyermekünk születésétől addig, hogy kirepül a családi fészekből.

Várandósság

Kezdjük a legelején, ugyanis a gyerekünkre már akkor is költenünk kell, amikor még meg sem született. Ugyanis az orvosi vizsgálatok, a különböző vitaminok és étrendkiegészítők, valamint a szülés mind pénzbe kerül. Nem is kevésbe. És ehhez jönnek még azok a dolgok, amelyeket a baba születése előtt be kell szerezni: babakocsi, bútor, ruha, stb. Ha mindent figyelembe veszünk, gyermekünkre születése előtt nagyjából 800.000-1.000.000 forintot költünk.

Születéstől a bölcsiig

Az első másfél-két évben az esetek többségében az anya otthon van a picivel, így a felmerülő költségek mellett az ő kieső bérével is számolnunk kell. A babának szüksége van pelenkára, ha tápszeres, akkor tápszerre is. Ehhez adódnak hozzá az olyan költségek, mint a nem kötelező védőoltások, a játékok, valamint az is, hogy igen sűrűn kell cserélni szinte az egész ruhatárát is, hiszen olyan gyorsan kinövi. Ha havonta csak 40.000 Ft-os költséget számolunk erre az időszakra, az akkor is közel 1 millió forintot jelent az első két évben.

A bölcsőde és az óvoda évei

A fenti havi költség csak növekszenek onnantól kezdve, hogy a gyermek közösségbe kerül. Ez általában másfél-kétéves kora körül meg is történik, ugyanis az anyák többsége ilyenkor visszamegy dolgozni, a pici pedig bölcsődébe kerül. Ott már felmerülnek olyan kiadások is, mint a bölcsődei étkezés díja, valamint a gondozási díj is. Ez általában havi 15 ezer forintos plusz költséget jelent. Az óvodai étkezés is nagyjából ezen a díjon elérhető, így azt mondhatjuk, hogy állai bölcsi és ovi esetén a havi kiadás mindennel együtt kb. 60-70 ezer Ft. Ez a gyermek 6 éves koráig több, mint 3 millió forintot jelent.

Kezdődik az iskola

Az iskolai évek alatt a kiadásokat megnövelik a tanszerek, a különórák, valamint a zsebpénz is. Ugyan a gyerekek már nem nőnek olyan gyorsan, mint az első pár évben, de egyre inkább előtérbe kerül a divat, aminek eredményeként az öltözködés nem válik olcsóbbá. Ezt azt jelenti, hogy egy általános iskolás gyermekre havonta 70-80 Ft-ot is költhetünk.

A középiskolában a fenti költségek tovább növekednek, olyannyira, hogy elérhetik a havi 100.000 forintot is. Így összesen a 12 közoktatásban töltött év összesen kb. 12 millió forint kiadást jelent a családnak.

Az egyetemi évek

A költségek drasztikusan megugranak azt követően, hogy a gyerek egyetemre kerül, hiszen a tandíj mellett fizetni kell az albérletet, az étkezést, valamint az utazást is. Ez összesen 7-8 millió forint kiadást is jelenthet, amit jó esetben csökkenthet az, ha a gyerek nem albérletben, hanem kollégiumban lakik.

Egyéb költségek

A fenti kimutatás nem tartalmaz olyan kiadásokat, mint például a nyelvvizsga, a jogosítvány, illetve, ha később támogatni szeretnénk a gyermekünket a lakásvásárlásban. Ez átlagosan további legalább 5-6 millió forinttal növeli meg a kiadásainkat.

Mennyi az annyi?

Összesen tehát mennyibe kerül egy gyermek felnevelése? Ha a fenti számokat vesszük alapul, akkor gyorsan kiszámolhatjuk, hogy nagyjából 30-32 millió forint könnyedén elmegy a különféle kiadásokra kicsit több, mint két évtized alatt. Ez még a mostani viszonylatok figyelembe véve is egy lakás ára. És ebben még nincs benne annak a rengetek „munkának” a díja, amit a gyermekink felnevelésére szánunk, hiszen az nem forintosítható.

A jó hír, hogy nem egyben kell kiadnunk ezt a hatalmas összeget, és a nagyobb kiadásokra már a gyermek egészen pici korától kezdve készülhetünk megtakarítás formájában. Erről érdemes is minél hamarabb gondoskodnunk, hiszen így kevésbé terheli meg a családi kasszát.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!