Elmondhatjuk, hogy Magyarországon ma mindkét szülő fizetésére szükség van, emiatt a kisgyermekes családoknál a gyerek kétéves kora körül általában már anya és apa is dolgozik. Ez azonban komoly logisztikát követel meg az egész családtól, hiszen nem egyszerű összeegyeztetni a mindennapokban a munkát és a gyereknevelést.

Pedig ez nem csupán a munkavállalók, de a munkáltatók érdeke is, ugyanis a munkaerőhiányra megoldást jelenthetnek például azok a kisgyermekes anyák, akik több gyermeket nevelnek, és emiatt nem tudnak, vagy nem szívesen mennek vissza dolgozni. Ugyanis, ha szünet van az iskolában, óvodában, vagy a gyerek beteg lesz, meg kell oldani a felügyeletét, ami jelen helyzetben nem is olyan egyszerű.

Mi jelenthet megoldást? A legkézenfekvőbb a home office lehetőségének kialakítása, mely nagy segítséget nyújt akkor is, ha egyik vagy másik szülőnek otthon kell maradnia a gyerekkel. Ehhez természetesen szükséges a munkáltató rugalmassága is, amit manapság a munkavállalók már el is várnak a cégektől.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy manapság a hagyományos szülői szerepek átrendeződnek, és ehhez a cégeknek is alkalmazkodniuk kellene. Szerencsére van jó példa is erre, hiszen nem ritka már az sem, hogy az apa extra, fizetett apasági szabadságot kap például a gyermeke születésekor, ahogyan az sem, hogy nem az anya, hanem az apa marad otthon a gyermekkel.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!