Elfogult szülőként mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy nekünk van legszebb, legügyesebb és legokosabb gyerekünk. Ennek ellenére sajnos gyakran tapasztalhatjuk azt, hogy gyermekünk bár átlagos, sőt, akár kiemelkedő intelligenciával rendelkezik, mégsem megy úgy a tanulás, ahogyan szeretnénk. Nem jönnek az eredmények, éjszakába nyúlóan kell otthon is tanulni, mégis rossz jegyek születnek.

Mi lehet ennek az oka? A legtöbb esetben ezt valamilyen tanulási nehézség okozza, amely egész egyszerűen hátráltatja a gyermeket abban, hogy eredményes legyen az iskolában. Ez sajnos elindít egy ördögi kört, ezért minél hamarabb fel kell ismerni, ha erről van szó, és megoldást kell találni.

Milyen tanulási zavarok vannak?

Alapvetően öt különböző tanulási zavart különböztetünk meg, melyek közül három egészen közismert. Ez a diszlexia, a diszgráfia, valamint a diszkalkulia. A diszlexia olvasási nehézséget jelent, azaz a gyermeknek gondot okoz a betűk helyes felismerése, és összekapcsolása, emiatt pedig az olvasott szöveg értelmezése is. Gyakran társul hozzá írás és helyesírás probléma is.

A diszkalkulia a számolási zavart jelent, ami gyakran együtt jár idő – és pénzhasználati nehézségekkel is. A diszgráfia pedig az írási képesség zavarát jelenti, mely sokszor eredményez a helyesírásban is akadályokat.

A fenti három mellett még beszélhetünk auditív, illetve vizuális feldolgozási zavarról is. Előbbi a hangfeldolgozást, utóbbi pedig a látott információk feldolgozását jelenti. Az auditív feldolgozási zavar a hallott szöveg értelmezését teszi nehézzé, emiatt azok a gyerekek, akiknél ilyen probléma fennáll, nehezebben tanulnak meg olvasni, és nehezebben sajátítanak el nyelveket. A vizuális feldolgozási zavar esetében azt az információt dolgozza fel nehezebben a gyermek, amit lát, így például az ábrák, a térképek értelmezése okozhat problémát, valamint a matematika.

Milyen tüneteket észlelhetsz?

A tanulási zavar nem azt jelenti, hogy a gyermek képességei rosszabbak, csak az ő idegrendszere máshogyan fejlődött, emiatt másfajta módszerekre van szüksége az adott készség elsajátításához. Ahhoz, hogy ez ne okozzon hosszabb távon lemaradást, elengedhetetlen az, hogy időben felismerjük, ha valami nincs rendben. De milyen tünetek utalhatnak tanulási zavarra?

Már a mozgáskoordináció árulkodó lehet, ha például probléma van akár a finommotorikus mozgásokkal (pl.: rajz, vágás, tépkedés), akár a nagymotoros mozgásokkal (pl.: mászás, futás). Ugyancsak utalhat tanulási zavarra a beszédfejlődés elmaradása, azaz a nagyon szegényes szókincs, vagy az, ha nem tudja kifejezni magát, esetleg nem tudja összefoglalni például egy hallott mese lényegét. De ugyanígy jellegzetes tünet az akadozó olvasás, vagy a rendezetlen, olvashatatlan íráskép, esetleg az, ha a számolási készsége nem az életkorának megfelelő.

Hogyan tudsz segíteni?

Először is a legfontosabb az, hogy kiderüljön a probléma, és az is, hogy az milyen eredetű. Tehát első lépésben szakember segítségével ki kell deríteni, hogy a gyermeknek melyik zavar nehezíti meg a tanulást, mert csak így lehet célzottan fejleszteni.

A fejlesztés gyógypedagógia foglalkozásokon valósul meg, ugyanakkor nem ritka az sem, hogy a tanulási nehézségből fakadó pszichés zavarok (pl.: szorongás) feldolgozásához pszichológus segítségét is igénybe kell venni.

Szülőként elsősorban ilyen helyzetben az a feladatunk, hogy egyrészt észrevegyük, ha valami nincs rendben, másrészt pedig egy olyan biztonságos környezetet alakítsunk ki, amelyben a gyermek nem szorong, és mer segítséget kérni.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!