A zsebpénz kérdése előbb vagy utóbb minden kisgyermekes családnál előkerül, ezért érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni. A zsebpénz ugyanis lehet a pénzügyi nevelés eszköze, ami különösen fontos már egészen kicsi korban is. Természetesen ez mindig a gyerek korának megfelelően valósuljon meg, így például egy óvodás esetében ne kezdjük el magyarázni a kamatot, inkább vásároljunk vele együtt, és beszélgessünk az árakról.

Az, hogy a gyerek hány éves korától kezdve adjunk zsebpénzt, mindig a gyermek érettségétől függ, ugyanis nem lehet pontosan meghatározni egy olyan életkort, ami alatt még nem, de utána már érdemes adni. Hiszen van, aki már egészen kicsi korban fogékony és érett erre, más pedig csak később. Ezt úgyis látod majd a saját gyermekeden.

És, hogy miért is adjunk?

Azért, mert csak így tanulja meg azt, hogyan is kezelje a pénzt, ez pedig a későbbiek során elengedhetetlen az életben.

Az természetes, hogy egy kisebb gyereknek kevesebbet, míg egy nagyobbnak – például felsős vagy középiskolás – több zsebpénzt adunk. Egy felmérés szerint egy alsós 500-1.000 Ft-ot kap havonta, míg egy középiskolás már 10.000 Ft zsebpénzzel gazdálkodhat havonta. Természetesen ez sem egy kőbe vésett szabály, a lényeg, hogy egy olyan rendszert találjatok, ami a gyereknek, és nektek, szülőknek is kényelmes.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!