Jelen helyzetben, amikor soha nem látott terhelés nyomja az állami egészségügy vállát, mindennél égetőbb és aktuálisabb a kérdés, hogy hogyan tovább. Mi jelenthetne megoldást? Az ugyanis tény, hogy hazánkban is egyre nagyobb szerepet kapnak a magán egészségügyi intézmények, és külföldi példák is azt támasztják alá, hogy magántőke nélkül az egészségügy helyzete tarthatatlan.

Miért választják az emberek a magánorvost?

Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy inkább magánrendelésre vagy magánklinikára mennek, ha valamilyen egészségügyi problémájuk vagy panaszuk van. Ennek kettős oka van. Az egyik, hogy – főleg a fiatalabb – egyre tudatosabbak az egészségüket illetően is, és inkább fizetnek egy jobb, magasabb színvonalú szolgáltatás érdekében. Másrészt pedig az állami egészségügyben olyan hosszú várólisták vannak, amelyet sok esetben nem szeretnének kivárni az emberek, ezért inkább választják a drágább, de gyorsabb magánrendelőket.

Emellett a magánellátás mellett szól az is, hogy az állami intézményekben sokszor olyan körülményeket tapasztalunk, amelyek miatt nem szívesen választjuk azt. Sajnos az utóbbi években, évtizedekben folyamatosan és sokat romlott az állami kórházak állapota, hogy sokan inkább a magánrendelés mellett teszik le a voksukat.

Van olyan helyzet, ahol mégis csak az állami egészségügy jöhet szóba?

A nyilvánvaló kellemetlenségek és nehézségek ellenére is van az egészségügynek számtalan olyan területe, amelyek esetében mégis inkább az állami ellátást választjuk. Ilyen például, ha életveszélyben vagyunk, illetve tipikusan állami keretek között valósul meg a háziorvosi ellátás is.

És természetesen ennek az ellenkezője is jól ismert, hiszen vannak olyan területek is, amelyek esetében szinte kivétel nélkül inkább fizetünk a magánorvosnak az ingyenes ellátás helyett. Tipikusan ilyen a nőgyógyászat, a fogorvos, vagy a pszichés kezelések is.

Mi a különbség a két rendszer között?

A különbség a finanszírozásban jelentkezik, hiszen azt elmondhatjuk, hogy a legtöbb magánpraxissal rendelkező orvos az állami egészségügyben is tevékenykedik. Míg a magánrendelésen minden esetben az aktuális árlistában szereplő árat kell fizetnünk, addig az állami ellátást esetében az egyes beavatkozásokat az állam finanszírozza a befizetett járulékokból.

És pont ebben mutatkozik meg a másik óriási különbség: az állami ellátás mindenki számára elérhető, és biztosított, ezzel szemben a magánorvosi ellátás természetesen csak azok számára, akik megfizetik.

Mennyit költünk egészségügyi ellátásra?

Természetesen ez egyénenként változó, azonban igen beszédes az a felmérés, amely 2019-ben készült, és ami szerint évente 300 milliárd forintot költünk magánorvosi ellátásra. Ez hatalmas szám, főleg, ha hozzátesszük azt is, hogy fizetjük a járulékot is. De miből finanszírozzuk ezt? Mit tehetünk, ha olyan váratlan helyzet adódik az életünkben, amire nem voltunk felkészülve? Ilyenkor jönnek nagyon jól azok a különféle biztosítások, amelyekkel nem csupán a saját, de a családunk védelméről is gondoskodhatunk.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!