Talán még sosem volt olyan aktuális a nyugdíj kérdése, mint napjainkban. Számtalanszor hallottuk már, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában nem fenntartható hosszútávon. Pont ezért érdemes, sőt, muszáj saját magunknak gondoskodnunk idős éveinkről, hogy a megérdemelt pihenést valóban felhőtlenül tudjuk élvezi.

A magyar nyugdíjrendszer

A magyar nyugdíjrendszer jelenleg 3 lábon áll, amitől akár még lehetnénk is nyugodtak, hiszen ez jelenthetné a stabilitást is. Azonban sajnos erről szó sincs, és, ha valami miatt igazán nyugtalankodhatunk, az bizony a nyugdíjunk. Jelenleg ugyanis a rendszer úgy épül fel, hogy abban szerepet kap az állami nyugdíj, a magánnyugdíjpénztár és az öngondoskodás is. A problémát természetesen nem ez jelenti, hanem az, hogy az állami nyugdíjrendszer úgynevezett felosztó-kirovó rendszer, ami úgy működik, hogy az aktív korúak által befizetett járulékokból finanszírozzák a nyugdíjasok ellátást.

Miért probléma ez?

Könnyen belátható, hogy egy olyan rendszer, amely az aktív korúak járulékára épít kizárólag, nem fenntartható hosszútávon. Ennek igen egyszerű oka van. Az a nem túl fényes tendencia ugyanis hazánkban is megfigyelhető, amely általánosságban is jellemzi Európát és a fejlett országokat is, azaz az elöregedő társadalom. Ez azt jelenti, hogy egyre többen vannak a nyugdíjas korúak, míg egyre kevesebben azok, akik aktívan dolgoznak.

Mi ennek a tendenciának az oka? Egyrészt az, hogy egyre kevesebb gyermek születik, aminek egy idő után természetesen az az eredménye, hogy az aktív korúak száma csökken. Ezzel szemben a fejlődő orvostudománynak, valamint a jólétnek köszönhetően egyre tovább élünk. A kettő együtt eredményezi azt, hogy a társadalmunk egyre inkább elöregszik.

Ez pedig komoly terhet jelent a nyugdíjrendszernek, hiszen egyre kevesebb bevételből kell megoldani az egyre nagyobb kiadást, amelyet a nyugdíjak jelentenek. És ez nem csupán azért gond, mert az államháztartás idővel képtelen lesz ezt finanszírozni, hanem azért is, mert ez alapvető ellentétet és feszültséget is generálhat a két társadalmi réteg között.

Mit tehetünk mi magunk?

Egyetlen dolgot tehetünk annak érdekében, hogy ne legyünk ráutalva az állami nyugdíjra – amit vagy kapunk, vagy nem, és, ha kapunk is, ki tudja, milyen mértékben -, hogy gondoskodunk saját magunkról. Egy OECD felmérés alapján az átlagkeresetünk 70 százalékára van szükségünk ahhoz, hogy valóban gondtalanul telejenek a nyugdíjas éveink, és ne kelljen anyagilag a gyerekeinkre támaszkodnunk akkor sem, ha például az egészségügyi állapotunk komolyan leromlik.

Ezt ma csak úgy tudjuk biztosítani saját magunk számára, ha már egész fiatalon megteremtjük magunknak azt az anyagi biztonságot, amelyre nyugdíjasként támaszkodhatunk. Ehhez szükséges, hogy minél hamarabb félretegyünk azokra az évekre, hogy ki tudjuk egészíteni az esetleges állami nyugdíjunkat.

Ennek egyik legjobb módja a nyugdíjbiztosítás, amely kifejezetten egy olyan életbiztosítás, amelyet megtakarítási céllal kötünk. A lényege, hogy ehhez az összeghez csak akkor férünk hozzá, ha betöltöttük a nyugdíjkorhatárt, éppen ezért érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, akkor ugyanis viszonylag kisebb kiadással biztosíthatjuk a nyugodt és gondtalan nyugdíjas éveket.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!