Fiatalként olyan távolinak tűnik a nyugdíj, hogy talán hajlamosak vagyunk nem is foglalkozni vele. Lemondóan legyintünk csak, amikor arról esik szó, mikor leszünk nyugdíjasok, vagy, hogy egyáltalán kapunk-e nyugdíjat. Ez a fajta hozzáállás pedig nem alaptalan, hiszen egyre világosabbá válik, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert nem tartható.

Az elöregedő társadalom miatt a mostani felosztó-kirovó rendszer hosszútávon nem működőképes, ugyanis míg a szépkorúak száma folyamatosan növekszik, addig az aktívak száma csökken. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre kevesebbeknek kellene egyre többeket eltartaniuk. Abban pedig kár bízni, hogy idős korunkra lényegesen kevesebb jövedelem is elegendő, hiszen az addigi kiadások nem szűnnek meg, csupán újak lépnek a korábbiak helyére.

Nem nehéz belátni, hogy ilyen helyzetben előtérbe kerül az öngondoskodás már egészen fiatal korban is. Ha ugyanis időben gondoskodunk nyugdíjas éveink anyagi biztonságáról, kisebb havi költség mellett megteremthetjük azt. Ennek egyik lehetősége az önkéntes nyugdíjpénztár, a másik pedig a nyugdíjbiztosítás. Mindkettőnek az a lényege, hogy nyugdíjas korunkra egy olyan megtakarítással rendelkezzünk, amelynek köszönhetően a nyugdíjas éveink valóban a gondtalan pihenésről szólhatnak.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!