A válasz egyszerű: minél hamarabb. Az mára talán már egyértelművé vált mindenki számára, hogy a jelenlegi helyzet hosszútávon nem fenntartható, ezért az állami nyugdíj nagy valószínűséggel nem fogja fedezni az időskori kiadásainkat. Ami ugyan most még távolinak tűnhet, de figyelembe véve, hogy életünk során mennyi kiadással kell számolnunk a nyugdíjas éveinkig, érdemes egész fiatalon félretenni erre az időszakra.

Abban kár bízni, hogy nyugdíjasként olyan szinten lecsökkennek majd a kiadásaink, hogy lényegesen kevesebb bevétel is elegendő lesz. Több felmérés rámutatott már arra, hogy ez nincs így, és az aktív évek havi bevételének legalább 70 százalékára nyugdíjasként is szükségünk lesz. Igen kicsi az esély arra, hogy pusztán állami nyugdíjból ezt biztosítani tudod, ezért gondolnod kell az öngondoskodásra.

Ezt pedig érdemes minél hamarabb megtenni még akkor is, ha először nagyon soknak tűnik az 30-40 év. Ugyanis, ha időben elkezdesz félretenni a nyugdíjas éveidre, akkor havonta néhány ezer forintból biztosíthatod magadnak a kényelmes nyugdíjas éveket. Ellenben, ha csak a nyugdíj előtt pár évvel kapsz észbe, és legfeljebb csak 10 év alatt szeretnéd elérni ugyanazt az anyagi biztonságot, az nagyon komoly kiadás mellett valósítható csak meg. Éppen ezért érdemes már akkor nyugdíj célú megtakarítást indítani, amikor az első munkahelyeden elhelyezkedsz.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!