Belegondoltál már abba, hogy hány évet töltesz munkával? A jelenlegi szabályozások szerint legalább negyven-negyvenöt évet, de a tendenciákat figyelembe véve, nem elképzelhetetlen, hogy lesz ez ötven, vagy még több is. Ennyi év után pedig arra számítasz, hogy végre élvezheted a jól megérdemelt pihenést? Sajnos ez nem biztos, hacsak te magad nem gondoskodsz majd erről. De egyáltalán mikor jöhet el az a bizonyos jól megérdemelt pihenés, és mire is számíthatsz akkor, ma cikkünkből kiderül!

Mi az öregségi nyugdíj?

Az öregségi nyugdíj nem más, mint az a járandóság, amire jogosultakká válunk az öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően. Ez utóbbi a törvényben meghatározott életéve, ami jelenleg a nők és a férfiak esetében is 65 év. Ez azt jelenti, hogy a mostani szabályok szerint legalább 65 éves korunkig dolgoznunk kell, és csak ezután élvezhetjük a jól megérdemelt pihenést. Ez alól kivételt képet a nők korkedvezményes nyugdíja, de arról egy kicsit később ejtünk szót.

Azt gondolhatnánk, hogy abban a pillanatban, ahogyan betöltöttük a 65. életévünket, hátra is dőlhetünk, és élvezhetjük a nyugdíjas lét minden szépségét, hiszen kapjuk a nyugdíjat. Ez azonban ebben a formában nem igaz, ugyanis egyéb feltételeknek is teljesülniük kell ahhoz, hogy jogosulttá váljunk az öregségi nyugdíjra.

Ez pedig jelesül az, hogy a nyugdíj esetében nem csupán az életkorunkat, de a munkával eltöltött időt is figyelembe veszik. Ezért az öregségi nyugdíjat teljes egészében csak akkor kapod meg, ha legalább 20 évet munkával töltöttél az életed során. Ha nincs meg a 20 év, de legalább 15 igen, akkor öregségi résznyugdíjra leszel jogosult.

Nők korkedvezményes nyugdíja

Ma Magyarországon egységesen 65 év az öregségi nyugdíj korhatára, azonban ez folyamatosan emelkedik, így számítani kell arra, hogy a később születettek esetében ez még magasabb lesz. A katonák, rendőrök, tűzoltók és közalkalmazottak korengedménye ugyan már megszűnt, ugyanakkor a nők kaptak némi kedvezményt a nyugdíjba vonulást illetően.

Abban az esetben ugyanis, ha egy nő rendelkezik 40 év munkaviszonnyal, 40 év szolgálati idő után – függetlenül attól, hogy betöltött-e már a 65. életévét – nyugdíjba mehet. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy nő a középiskola után 18-19 évesen elkezd dolgozni, 58-59 éves korában nyugdíjassá válhat, azaz évekkel korábban, mint ahogyan elérné az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Fontos, hogy a 40 év szolgálati időbe beleszámítanak azok az évek is, amelyeket a nő otthon töltött a gyermeke(i) születése miatt, ez azonban nem lehet több 8 évnél.

Mire számíthatunk?

A számok ismeretében joggal merül fel benned is a kérdés, hogy mire számíthatunk majd? Pesszimista jóslatok szerint nem sok jóra, hiszen a magyar nyugdíjrendszer úgy épül fel, hogy az aktív dolgozói réteg járulékaiból finanszírozzák a nyugdíjasok járandóságát. Tekintettel arra, hogy a mi társadalmunk is elöregedő, nem nehéz belátni, hogy az egyre kevesebb fiatal egyre nehezebben tudja eltartani majd az idősebb korosztályt.

Éppen ezért készülj fel már időben a nyugdíjas éveidre. Gondoskodj már fiatalon arról, hogy megteremtsd nyugdíjas korodra az anyagi biztonságod és függetlenséged. Az önkéntes nyugdíjpénztár kiváló megoldás arra, hogy már egészen fiatalon félretegyél erre a célra.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!