Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs olyan család Magyarországon, ahol ne dolgozna legalább egy családtag külföldön. Éppen ezért nagyon sokakat érint és foglalkoztat az a kérdés, hogy miként is alakul a nyugdíj, ha az ember néhány, vagy esetleg sok évet tölt munkával különféle országokban.

A jó hír, hogy természetesen ezek az évek nem vesznek el, és beleszámítanak a nyugdíjba. Ugyanis az Európai Unión belüli szabad munkavállalás nem csupán azt jelenti, hogy az EU-n belül bárhol vállalhatsz munkát, hanem azt is, hogy ezekben az országokban nyugdíjra is jogosulttá válasz, ha megszerzed az ehhez szükséges éveket. Van olyan ország, ahol ehhez már elegendő egy év, de van olyan is – mint például Németország – ahol ehhez legalább öt év munkaviszony kell.

Azt azonban tartsd szem előtt, hogy az egyes országokban eltérőek a nyugdíjba vonulás korhatárai. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha több országban is dolgoztál, elképzelhető, hogy nem egységesen és egyszerre leszel nyugdíjas mindegyikben. Emiatt készülj fel arra is, hogy nem egyszerre kezdik el folyósítani majd a járandóságodat. A kiadásoknál, illetve a lehetséges megtakarításoknál erre is figyelj.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!