A kormány tavaly jelentette be, hogy idén januártól kezdve fokozatosan visszavezeti a 13. nyugdíjat, azaz azt a rendszert, hogy a nyugdíjasok egy havi nyugdíjat kapnak pluszba. A fokozatosság azt jelenti, hogy idén januárban plusz egyheti, jövőre plusz kétheti, 2023-ban már 3 heti, majd 2024-ben pedig újra plusz egyhavi nyugdíjat kapnak majd az arra jogosultak.

A 13. havi nyugdíj rendszere nem újkeletű dolog, ugyanis a 2008-as gazdasági világválságot megelőzően már létezett Magyarországon. 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is a nyugdíjasuk 13. nyugdíj formájában a nyugdíjuk 100 százalékát megkapták. Ezt húzta keresztül a 2008-as válság, így 2009-ben már 80.000 Ft-ban maximalizálták ezt az összeget. Az akkori helyzet azonban rádöbbentett mindenkit arra, hogy nem csupán a 13. havi nyugdíj intézménye, de az egész nyugdíjrendszer fenntarthatósága igen kérdéses.

Éppen ezért igen kétséges ez a mostani lépés is, hiszen a nyugdíjrendszer már így is elég bizonytalan lábakon áll. És pontosan emiatt nem győzzük hangsúlyozni az öngondoskodás jelentőségét. Érdemes minél fiatalabb korban gondoskodnunk a nyugdíjas éveinkről, hogy az akkori anyagi biztonságunk kizárólag rajtunk múljon, és ne tudja veszélyeztetni semmi sem.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!