Amikor kisbabát szeretnél, hónapról hónapra figyeled a tested minden apró változását, hogy még a pozitív teszt előtt megbizonyosodj arról, hogy babát vársz. De vajon tudod, hogy mire kell figyelni? Ebben a cikkben összeszedtük a terhesség korai szakaszának legjellemzőbb tüneteit.

Lelki változások

Talán a testi tünetek előtt tapasztalhatók azok a lelki változások, amelyek gyakorlatilag a terhesség első pillanatától kezdve végigkísérik a várandósságot. Ezek leggyakrabban hangulatingadozás formájában jelennek meg, amelyekért a hormonális változások a felelősek. A várandósság 9 hónapjában olyan változások mennek végbe az anya szervezetében, aminek következtében a hormonjai hullámvasúton ülnek, és ez eredményezi azt, hogy egyik pillanatban majd kicsattansz az örömtől, a másik pillanatban pedig igen borúlátóvá válsz. És bizony, ezek okozzák azt is, hogy akár egy öblítőreklámon is képes vagy zokogásban kitörni.

Fizikai változások

A hangulatingadozások mellett természetesen számos olyan egyéb tünet is van, amely a terhességet kíséri. Ezek közül a legismertebb és leghírhedtebb minden bizonnyal a reggeli rosszullét. A név azonban megtévesztő, ugyanis sokaknál egyáltalán nem reggel, hanem este, esetleg egész nap jelentkezik az émelygés, hányinger, hányás. Jó hír, hogy a többségnél a 12-14. hét környékén elmúlik, mintha elvágták volna, és vannak olyan szerencsések is, akik pedig egyáltalán nem tapasztalják.

A másik nagyon tipikus tünet, amit a várandóssághoz kapcsolnak az úgynevezett „kívánósság”, azaz az, hogy egyes ételeket különösen nagy szeretettel fogyasztasz, míg másoknak csak a látványától is felfordul a gyomrod. Gyakran hallani olyat, hogy vegetáriánus mamik megőrülnek a húsért, holott előtte el sem tudták képzelni, hogy húst egyenek. Ez bizony nem csupán városi legenda, és tudományos magyarázata is van. A terhesség hatására ugyanis megnövekszik a szervezetben az ösztrogén szint, ez pedig befolyásolja az érzékelést, aminek eredményeként olyan dolgokat is megkívánsz, amelyeket mások el sem tudnak képzelni.

Ugyancsak általános tünetként jelentkezik a fáradékonyság is. Ne lepődj meg, ha azt érzed, hogy állva el tudnál aludni, és legszívesebben ki sem kelnél az ágyból. A megnövekedett progeszteron miatt van ez, ami miatt folytonos kimerültséget és kialvatlanságot érzel. Arról nem is beszélve, hogy egy picike élet növekszik a szíved alatt, ez pedig rengeteg energiát felemészt.

Szintén már a terhesség korai szakaszától kezdődően jellemző a gyakori vizelési inger, ami miatt tízpercenként látogatod meg a mosdót, néha még éjszaka is. Lehet, hogy nem vígasztal, de ennek is van oka: fokozódik a kiválasztás, emiatt pedig több vér kerül a vesékbe, aminek következtében gyakrabban kell felkeresned a mellékhelyiséget. A várandósság előrehaladtával pedig ahogyan nő a baba is, már ő is közrejátszik ebben.

Amikor már biztos: pozitív tesz és orvosi vizsgálat

A fenti tünetek ugyan igen gyakoriak és jellemzők, mégis igazán biztos csak akkor lehetsz abban, hogy babát vársz, ha a terhességi teszted pozitív lesz, és az orvosod is megerősíti a terhesség tényét. Ma már rengeteg féle terhességi teszt közül választhatsz, abban azonban mind közös, hogy a terhességi hormonként is ismert HCG szintet ellenőrzi. Ez a hormon a terhesség legelején nagyon gyorsan emelkedik a szervezetedben, naponta megduplázódik, ezért már a beágyazódást követő harmadik napon kimutatható egy érzékenyebb teszttel.

Száz százalékra biztosan azonban csak az orvosi vizsgálat képes megerősíteni a terhesség tényét, ezért mindenképp érdemes időben felkeresni az orvosod. Ő a szükséges vizsgálatokat elvégezve megállapítja, hogy babát vársz, és elmondja azt is, hogy mi vár rád az elkövetkező 9 hónapban.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!