A várandósság időszaka az egyik legszebb és legizgalmasabb időszak egy nő életében. Számtalan változáson megy keresztül az anya és a fejlődő magzat is a 9 hónap alatt. Annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen a baba fejlődése, valamint a kismama egészsége is, igen sok vizsgálaton kell részt vennie az anyukának.

A terhesség legelején az egész kezdődik azzal a vizsgálattal, amely megállapítja a várandósság tényét. Az orvosodat innentől kezdve havonta fogod látogatni. Ezt követően kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, akitől megkapod a kiskönyved. Ebbe vezetik fel az összes vizsgálat eredményét a terhességed alatt. Az első trimeszterben érdemes a háziorvost, valamint a fogorvost is felkeresni. A trimeszter végén, a 11-13. hét között kerül sor az első genetikai ultrahangra is, amely során elsősorban a Down-szindrómát vizsgálják.

A második trimeszterben ugyanúgy megvizsgál az orvosod, lesz vér – és vizeletvizsgálat is, azonban két igen jelentős vizsgálatról érdemes megemlékezni. Az egyik a következő genetikai ultrahang, melyet a 20. héten kell elvégezni, a másik pedig az úgynevezett cukorterhelés. Ezt a 24-26. héten kell megcsinálni, és a célja az, hogy kiderüljön, fennáll-e a terhességi diabétesz. Amennyiben igen, diétára kötelezhetnek, rosszabb esetben pedig akár inzulin injekció is szükségessé válhat.

A harmadik trimeszterben felgyorsulnak az események. A már szokásos havi látogatások és vérvételek mellett, az utolsó négy hétben megkezdődik a CTG, más néven az NST. A 36. héttől kezdve így ellenőrzik a baba szívhangját és mozgását, valamint a méh összehúzódásokat is. Ugyancsak a 36. héten történik meg a kenetvétel, amellyel azt nézik meg, hogy van-e bármilyen fertőzés a szervezetedben. Ha igen, akkor antibiotikumos kezelésre van szükség. A CTG-re a 40. hétig hetente kell járnod, utána pedig a baba születéséig naponta.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!