Az év elején futótűzként terjedt el az egész országban, hogy a hálapénz intézményét eltörölve és büntetve, megszűnik a szabad orvosválasztás is a nőgyógyászatban. Hiszen az nem titok, hogy a paraszolvencia ezen a területen igen komoly mértékben volt jelen már nagyon régóta. Ugyanis azért cserébe, hogy a szülészorvosok rendelkezésére álltak a kismamáknak akkor is, ha munkaidőn kívül szültek, fogalmazzunk úgy, hogy az anyák igen hálásak voltak.

A törvényalkotó ezt szeretné felszámolni már évek óta, emiatt sokan megrémültek, hogy a szülészetben oly elterjedt „fogadott orvos” intézménye is megszűnik. Fontos azonban látni, hogy a szabad orvosválasztás ez esetben sem sérül, ahogyan azt is, hogy az nem a hálapénz függvénye. A szabad orvosválasztás ugyanis ma Magyarországon törvény által biztosított jog.

Pont emiatt a hálapénz eltörlése nem vonhatná maga után a szabad orvosválasztás korlátozását. Azonban, ezzel kapcsolatban fontos tisztázni egy alapvető eltérést. A szabad orvosválasztásnak Magyarországon ma két feltétele van. Az egyik, hogy az orvos is beleegyezzen, ugyanis egyetlen orvos sem kötelezhető arra, hogy minden beteget ellásson. A másik pedig az, hogy az adott orvos mikor dolgozik, vagy mikor nem. Ez utóbbi igazán jelentős a szülések szempontjából.

A szabad orvosválasztás ugyanis a tervezhető vizsgálatokra és ellátásokra vonatkozik, sürgősségi esetben az ember azon orvosok közül választhat szabadon, akik éppen rendelkezésre állnak, tehát éppen dolgoznak munkaidőben vagy ügyeletben. Ugyanakkor a terhességben mindkettő jelen van, hiszen a terhesgondozás és a gyermekágyi vizsgálatok tervezhetők, azonban maga a szülés nem tervezhető, sürgősségi ellátásnak minősül.

Tehát a szabad orvosválasztás a terhesség tervezhető részére vonatkozik, azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a választott orvos segítsen a szüléskor is. Méghozzá azért, mert abban az esetben, ha az orvos megállapodik a kismamával, hogy rendelkezésre áll a nem tervezhető ellátáskor is, azaz a szülés esetén, ott lehet. Fontos azonban tisztázni, hogy ez nem a szabad orvosválasztás, hanem a rendelkezésre állás, amelyet egyetlen törvény sem szabályoz, így nem is tilt ma Magyarországon.

(Forrás: https://tasz.hu/)

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!