Egy kisbaba születése – főleg, ha az első – olyan helyzetet teremt, amilyen még nem volt. Mindkettőtöknek új minden. A kisbabádnak a világ, és a tény, hogy a védőburokból kikerült a nagyvilágba, neked pedig az anyai lét. Mind a kettőtöknek meg kell ismernie, és meg kell tanulnia a másikat, és ez bizony nem megy egyik pillanatról a másikra. A gyermekágyas időszak, azaz a szülést követő 6 hét, éppen ezért nem könnyű. Főleg azért, mert erre nem készít fel senki, mert ennek a nehézségeiről még most sem nagyon szokás beszélni. Mai írásunkban összeszedjük, hogyan vészelhető át könnyebben az első pár hét.

Adj időt a testednek és a lelkednek!

A várandósság és a szülés megviseli a szervezetet és a testet, hiszen nagyon komoly feladat. 9 hónapon keresztül növekszik egy pici élet a szíved alatt, 9 hónapon keresztül változik folyamatosan a tested. Ez hosszú idő, ezért ne várd azt, hogy ahogy hazaértek a kórházból a tested olyan lesz, mint a terhesség alatt. Idő kell míg visszahúzódik a pocakod, távozik a lochia, meggyógyul a sebed, akár gátmetszésed, akár császármetszésed van.

Ne siettesd a folyamatot, és legyél türelmes. Ne tévesszenek meg a címlapok képei, ne várd el magadtól, hogy szülés után 3-4 héttel már úgy nézz ki, mint aki nem is volt várandós. A szülést követő néhány hét enélkül sem könnyű, a hormonok még mindig őrült játszmát játszanak, teljesen felesleges, hogy még ezzel is stresszeld magad. Lesz számtalan egyéb dolog, ami miatt idegeskedsz, kár lenne még ezen is.

A tested mellett pedig a lelkednek is adj időt. Nem illik arról beszélni, de a legtöbb nőt nem önti el az anyai érzés a szülőágyon. Kell némi idő, amíg megszokod, hogy anya vagy. Ez nem csoda, hiszen az anyaság óriási felelősség, a babád teljesen rád van utalva, ezt az érzést és tudatot pedig szokni kell. Ezért egy pillanatig se érezd magad rosszul, ha az első pár hétben, vagy akár hónapban, mechanikusan elvégzed a teendőket, de nem feltétlenül élvezed.

A baba szükségletei

Az első 6 hét leginkább arról szól, hogy megismerd a kisbabád. Ki kell ismerned a szükségleteit, ezért ebben az időszakban nem valószínű, hogy bármiféle napirendet ki tudtok alakítani. De ez nem baj, idővel, amikor már ismered és tudod, hogy mikor mire van szüksége, kialakul majd egy olyan szokásrendszer, ami neked, és neki is támasz lesz a hétköznapokban.

A gyermekágyas időszakban „csupán” az a feladatot, hogy figyeld a babád jelzéseit, és annak megfelelően lásd el őt. Próbálgasd, hogy mi az, ami beválik nektek. Melyik fürdető, melyik pelenka, melyik tápszer, mi használ a hasfájás ellen. Kiolvashatod az egész internetet, de mivel nincs két egyforma pici, ezért sajnos – vagy nem sajnos – neked kell kitapasztalnod, mi az, ami nálatok beválik, és mi az, ami nem.

Ne bomolj meg!

Hatalmas közhely, de nagyon igaz: a babádnak nyugodt és lehetőleg kipihent anyára van szüksége. Óriási az elvárás a friss anyukákkal szemben, ami gyakran tarthatatlan. Lehetetlen ellátni egy újszülött csecsemőt úgy, hogy mellette minden nap ebédet főzz, takarítsd, és úgy nézz ki, mintha most léptél volna le valamelyik divatmagazin címlapjáról. Biztosan van néhány szupernő, aki ezt képes abszolválni, azonban ne legyenek illúzióid: a többség nem. És ez nem baj, sőt!

Éppen ezért ebben az első időszakban a babáddal és saját magaddal foglalkozz. Nem baj, ha rendeled az ételt, ahogyan az sem, ha nincs mindennap felporszívózva és végigtörölve az összes bútor. Próbálj meg pihenni. Szükséged lesz rá, ezért, amikor a babád alszik, tégy te is így, a napi teendőkben pedig nyugodtan kérj segítséget.

A család

Egy kisbaba születése számos dolgot hoz magával, többek között a látogatókat is, hiszen mindenki szeretné látni a család legújabb tagját. Te viszont a legtöbb esetben nem szeretnéd látni őket, mert a kisbabáddal szeretnél lenni úgy, hogy egy kis időre kizárod a külvilágot. Ezt egyébként meg is mondhatod a látogatóknak, de, ha mégsem szeretnéd ennyire rövidre zárni ezt a lehetőséget, akkor sem kell például vendégséget tartanod. Határozd meg a babalátogatás szabályait úgy, ahogyan neked a legkényelmesebb.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!