Kétség kívül az egyik legnagyobb költséget egy kisbabával kapcsolatban a pelenka jelenti. Ha azzal számolunk, hogy egy gyerek nagyjából 3 éves korára lesz szobatiszta, és naponta 6-7 eldobható pelenkát használ, az több, mint 7.500 darab pelenkát jelent. A pelusok darabára 70 Ft körül mozog, így nem nehéz kiszámolni, hogy félmilliónál is többet költünk pelenkára a gyermekünk szobatisztáságáig, és ezt bizony finanszírozni kell. Ez nem csupán pénzben, de szemétben is rengeteg, mert ez a mennyiség kb. egy tonna szemetet jelent.

Ha most kicsit elszörnyülködtél, akkor megnyugtatunk: van alternatív megoldás. Ez nem más, mint a mosható pelenka, amely ma már egyre népszerűbb, és egyre többen választják az eldobható helyett. Ennek elsődleges oka a környezetvédelem, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy anyagilag is jobban megéri.

Mára ez olyannyira elterjedt, hogy hatalmas a választék a mosható pelenkák piacán. Van zsebes, csónakos, all-in-one, de még sok más is. A mosható pelenkák általában két részből állnak: külső rész (az előbb említettek) és betét, melyekből ugyancsak nagyon sokféle van, hogy mindenki megtalálja a babája számára legideálisabbat.

A mosipelusokkal kapcsolatban általában két tévhit kering. Az egyik, hogy büdösek, a másik pedig az, hogy rettentő macerásak. Egyik sem igaz, és mindkettő ellen lehet tenni. Mivel nem egy, hanem egy egész készlet mosipelust szerez be az ember, amikor megvan a legmegfelelőbb, könnyű őket tisztán tartani. Amire viszont valóban ügyelni kell: időközönként meg kell ejteni az ammóniamentesítést, hogy friss maradjon a pelenka.

A használata pedig tényleg nem bonyolult, azonban az igaz, hogy kicsit több teendő van vele, mint az eldobható pelenkával. A mosipelust ugyanis mosni kell, bár ez nem meglepő. Azonban a környezetvédelem és a pénztárcánk szempontjából is bőven megéri azt a plusz időt, amit a mosás jelent.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!