apa marad otthon a babával

Míg néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy ne az anya maradjon otthon a kisbabával, ma már nem ritka az a családmodell sem, ahol az apa megy gyedre. Ennek oka az a társadalmi változás, aminek eredményeként a nők többsége is dolgozik, éppen ezért már a gyerek körüli teendő sem csak feltétlen az ő feladatuk, vagy privilégiumuk.

De vajon miért dönt úgy egy pár, hogy inkább apa maradjon otthon, és hogyan fogadja ezt a család vagy a munkahely? Befolyásol ez bármit a gyerek életében? Mai írásunkból kiderül.

Miért apa megy gyedre?

Általában két okra vezethető vissza, ha egy kisbaba születését követő első hat hónap után anya inkább visszamegy dolgozni, a pici körül teendőket pedig apa látja el. Egyrészt anyagi megfontolásból. Ma már nem ritka egy pár esetében, hogy a nő keres jobban, és ebben az esetben a család anyagilag úgy jár jobban, ha apa marad otthon. A GYED összege ugyanis maximalizálva, és akkor esik ki kevesebb jövedelem, ha az a szülő marad otthon, akinek alacsonyabb a fizetése.

A másik ok általában az, ha az anyának valami olyan munkaköre van, amely esetében 2-3 év kiesés nagyon komoly törést okozna, ezért inkább a nő visszamegy hat hónap után dolgozni, és apa veszi át a helyét.

Minden szülő azt nézi, hogy a babájának mi a legjobb, ezért lehet egy harmadik ok is a mögött, ha apa marad otthon. Nem szentségtörés, ha egy anya nem feltétlenül érzi magát komfortosan a kizárólag kisgyermekes anya szerepben, és hiányzik neki a munkája, valamint a felnőtt társaság. Ilyenkor viszont, ha apa igazi „ősapa”, talán azzal jár jól a család minden tagja – beleértve a babát is -, ha ő marad otthon. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az édesanya kevésbé szeretné a gyermekét, pusztán nehezebben találja meg a helyét az anya szerepben.

Hogyan fogadja ezt a környezet?

Néhány évvel ezelőtt még egyértelműen megszólták azt a családot, amely nem követte az évszázadok alatt szokásossá vált családmodellt. Hiszen azt szoktuk meg, hogy a férfi eltartja a családot, a nő pedig ellátja a gyerek és a háztartás körüli teendőket. Mára ez megváltozott, és a legtöbb esetben bizony mindkét fél fizetésére szükség van.

Éppen ezért, ha nem is vált megszokottá, hogy apa marad otthon, talán már nem szökik fel a homlokunk közepére a szemöldökünk, és nem nézünk ufóként azokra, akik így döntenek. Talán ma már nem kapja meg egy nő, hogy szívtelen karrierista, ha visszamegy dolgozni, és hagyja, hogy a közös gyermeküket az édesapja lássa el a nap nagyobb részében.

Hogyan hat a babára?

Sokan azért kritizálják ezt a fajta modellt, mert úgy gondolják, hogy ebben az esetben a kicsi nem fog annyira kötődni az anyukájához. Ettől azonban egyáltalán nem kell tartani. Számos kutatás és tanulmány bizonyította már azt, hogy milyen fontos szerepe van az apának is egy gyermek életében, ahogyan azt is, hogy akkor sem sérül az anya-gyermek viszony és kötődés, ha a gyermekágyas időszakot követően az apa tölt több időt a picivel.

Sőt, a kutatások azt bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik nem a hagyományosnak mondott modell szerint élik meg az első 1-2-3 évüket, érzelmileg stabilabbá válnak. Ráadásul az apáktól olyan viselkedési mintákat is láthatnak, amit anyától nem.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!