Tápszeres táplálás

A WHO ajánlása szerint a kisbabák 6 hónapos korukig kizárólag anyatejet kell, hogy kapjanak, hiszen abban benne van minden olyan szükséges tápanyag és vitamin, ami elengedhetetlen a picik egészséges fejlődéséhez. Természetes, hogy minden édesanya a legjobbat szeretné a gyermekének, de sajnos vannak olyan helyzetek, amikor hiába tesz meg érte mindent, mégsem sikerül. Milyen lehetőségek vannak ilyenkor?

Hazánkban ilyen esetekben minden kisbaba jogosult arra, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott anyatejet – egész pontosan női tejet – kapjon térítésmentesen. Ennek előnye, hogy szigorúan ellenőrzött, így biztosan megfelel minden elvárásnak. Ugyancsak anyatejhez juthat a babánk az úgynevezett „tejtestvér” révén. Ilyenkor olyan anyukától kap tejet, akinek olyan sok van, hogy a saját gyermeke táplálása mellett még plusz is marad. Fontos azonban tudni, hogy a TB által biztosított anyatejjel szemben ez nem bevizsgált.

Harmadik, és talán a legelterjedtebb megoldás abban az esetben, ha az anya valamilyen oknál fogva nem tud szoptatni: a tápszer. Ma már rengeteg féle tápszer közül választhatunk, így arra is van lehetőség, hogy speciális igényeket (például, ha refluxos vagy tejérzékeny a babánk) is kielégítsünk vele. A modern tápszerek ugyancsak tartalmaznak minden szükséges vitamint és tápanyagot, így alkalmasak a csecsemő táplálására.

A tápszert minden esetben gyermekorvossal írassuk fel. Egyrészt azért, mert ő meg tudja állapítani, hogy melyik lesz a kisbabánknak a legideálisabb, másrészt pedig a tápszerek ugyan megvásárolhatók recept nélkül, de úgy igen költségesek. Ezért mindenképp jobban megéri, ha a gyerekorvos által javasolt és felírt tápszert használjuk.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!