Hat hónapos koráig egy kisbaba táplálása megoldott, hiszen vagy anyatejet kap, vagy tápszert. Fél év elteltével azonban egy teljesen új fejezet kezdődik: a baba kezd megismerkedni az ízekkel, és elkezdődik a hozzátáplálás. Ilyenkor alapvetően két út áll előttünk: a hagyományos, pürés hozzátáplálás, vagy a mostanában nálunk is egyre elterjedtebb és népszerűbb BLW. Fontos hangsúlyozni, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, és minden esetben nekünk kell kitapasztalni, hogy a babánknak melyik tetszik jobban.

A pürés hozzátáplálás az úgynevezett hagyományos módszer. Ebben az esetben a babának adott étel kezdetben egy, majd egyre több hozzávaló pürésítésével készül, melyeket előzőleg megfőzünk, vagy párolunk. A baba a pürés hozzátáplálás esetén először csak egyféle állaggal találkozik, és fokozatosan kerülnek bevezetésre a gyümölcsök, zöldségek, húsfélék, stb.

A másik út a BLW, azaz a baby-led weaning, a baba igény szerinti táplálást jelenti. Ebben az esetben a baba egyből szilárd halmazállapotú falatokkal találkozik, amelyeket könnyen a kezébe tud venni. Ennek köszönhetően nem csupán az ízekkel, de a különféle állagokkal is megismerkedik. Nagy előny a pürés hozzátáplálással szemben, hogy nem kell pepecselni az étellel, a gyerek pedig hamar önállóvá válik.

Ti melyik hozzátáplálási módszert választottátok és miért?

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!