A bölcsis beszoktatás előtt általában minden szülő egyik legnagyobb félelme, hogy onnantól kezdve sokkal betegesebb lesz a gyerek, mint előtte. A félelem nem alaptalan, hiszen nem csupán lelkileg, de fizikálisan is be kell szokni a közösségbe. Kétéves koráig a gyerekünk egy viszonylag zárt közegben élte a mindennapjait, a legtöbbször a szűk családdal és a legközelebbi barátokkal körbevéve. Az itt előforduló bacikat, kórokozókat már ismeri a szervezete, ezért védekezni is megtanult ellenük. Azonban a bölcsibe bekerülve hozzá kell edződnie a többi gyerek bacijaihoz, hiszen kezdetben az mind idegen lesz számára, ezért bizony nem kizárt, hogy a beszoktatás elején gyakrabban lesz beteg.

Mit tudunk ebben a helyzetben tenni? Egyrészt türelmesnek kell lennünk, mert idővel valóban megszokja ezt az új helyzetet a szervezete, és egyre kevesebbet lesz beteg, másrészt fontos, hogy figyeljünk az immunerősítésre. Ennek egyik alapja a megfelelő táplálkozás, hiszen közismert, az immunrendszer védekezőképessége nagyban múlik a bélflórán, ezért már egészen kicsi korban oda kell figyelnünk arra, hogy mit fogyaszt a gyermekünk. A gyerekek esetében is elengedhetetlen, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyenek, valamint elegendő folyadékot – ne cukros üdítőket és kakaót – igyanak.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a D vitamin jelentőségét. Fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy mi magunk is, és a gyermekünk is hozzájusson a megfelelő mennyiségű D vitaminhoz ősszel és télen is. Emellett rendkívül jó hatással van az immunrendszerre a mozgás, ezért engedjük, hogy a gyerekünk minél többet játsszon a szabadban. Ennek egyébként számom egyéb jótékony hatása is van, használjuk ki!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!