Közösségbe bekerülve akarva, akaratlanul felmerül a szobatisztaság kérdése. Elkezdjük figyelni, hogy a gyerekünk társai közül ki az, aki már elhagyta a pelust, ki az, aki még nem szobatiszta, és egyre gyakrabban gondolunk arra is, hogy a gyerekünk hol tart ebben a folyamatban. Ezen pedig sokszor nem segít az a tény, hogy a mi időnkben a legtöbb gyerek másfél-kétéves kora körül szobatiszta volt, emiatt akár aggódva is figyelhetjük, ha a gyerekünk még 3 évesen sem az.

Nagyon fontos tisztázni, hogy minden gyerek a maga tempójában válik szobatisztává. Erre meg kell érni lelkileg, szellemileg és testileg is, éppen ezért erőltetni, kényszeríteni ennél korábban nem szükséges, sőt, nem is szabad. Ez ugyanis olyan félelmeket és görcsöket alakíthat ki a gyerekben, amelyet akár még felnőttként is hordozhat magában. Természetesen a folyamatot segíthetjük és támogathatjuk, a lényeg, hogy ne siettessük.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a gyerek akkor áll készen a szobatisztaságra, ha a délutáni alvás során már tiszta marad a pelenka. Ha ezt tapasztaljuk, elkezdhetjük terelgetni a szobatisztaság felé. Bár hallani olyan történeteket, hogy valakinek a gyerek egyik pillanatról a másikra vált szobatisztává, az esetek többségében ez többhónapos „munka” eredménye. Általában 5-6 hónap kell ahhoz, hogy egy kisgyermek szobatisztává váljon teljesen. A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek, és bátorítsuk a gyereket. Ne aggódj, előbb-utóbb minden pici elhagyja a pelust.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!